Jest to na razie eksperyment, chleb stał kilka dni w temp. pokojowej w smaku dobry ale mocno kruchy, traktuje to jako raczej dodatek do konserwy tj. mam tuszonkę ale przydałoby się czymś zagryźć Następna próba chleb na zakwasie żytni, zapowiada się ciekawe. Kolejny słoik otworzę gdzieś za miesiąc.
Tiera próby z chlebem konserwowym
- tier
- Posty: 768
- Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
- Lokalizacja: Mońki
Tiera próby z chlebem konserwowym
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Dinano
- Posty: 48
- Rejestracja: 01 lis 2017, 13:27
Re: Tiera próby z chlebem konserwowym
Też czekam na Twój eksperyment z chlebem. Jadłem taki w wojsku jak była wymiana zapasów. Ten chleb miał 5 lat - tak mówił kwatermistrz. Bardzo smakował i był w okrągłych puszkach o dużej średnicy chyba tak ze 30cm.
Jak robiłeś? ile ciasta dałeś do słoika i jak długo -gotowałeś, sterylizowałeś?
Jak robiłeś? ile ciasta dałeś do słoika i jak długo -gotowałeś, sterylizowałeś?
- tier
- Posty: 768
- Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
- Lokalizacja: Mońki
Re: Tiera próby z chlebem konserwowym
Ciasto dość luźne do połowy słoika/puszki wyrastało ok 30-40min następnieie pieczone było w ok 102C przez 40min pod koniec na 120C podniosłem i na 5min przed końcem przyłożyłem zakrętki/dekiel do puszki, gorące zamknąłem. Nie wiem jaka temp obórki mają puszki dlatego starałem się nie przekraczać 120C pieczone pewnie w 160-170C chleb byłby ze skórka itd.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- sverige2
- Posty: 33
- Rejestracja: 26 gru 2017, 4:12
Re: Tiera próby z chlebem konserwowym
No właśnie Tier, jeżeli chlebek żytni, czy pszenno żytni, to tylko na zakwasie. Spróbuj dodać grys ziemniaczany w proporcji ok. 1 łyżka stołowa na ok. 1 kg. chleba w trakcie przygotowywania zaczynu, to znacznie poprawia zarówno konsystencję jak i trwałość chlebusia, czekamy na na dalsze próby i eksperyment, do takiej słoninki toooo, co tam gadać
- Dinano
- Posty: 48
- Rejestracja: 01 lis 2017, 13:27
Re: Tiera próby z chlebem konserwowym
Dzięki. Dobre próby, będę też próbował.
- Henio
- Posty: 56
- Rejestracja: 10 lis 2016, 10:55
Re: Tiera próby z chlebem konserwowym
Oglądałem program na TV jak to robią w Stanach . Puszki były napełniane ciastem do połowy i zamykane i obróbka termiczna .Chleb był bardzo ciemny jak nasz razowiec.
https://img.joemonster.org/mg/albums/new/0412/chleb.jpg
https://img.joemonster.org/mg/albums/new/0412/chleb.jpg
- Gonzo
- Posty: 683
- Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
Re: Tiera próby z chlebem konserwowym
Próby z chlebem przeniosłem do oddzielnego tematu.
- tier
- Posty: 768
- Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
- Lokalizacja: Mońki
Re: Tiera próby z chlebem konserwowym
Otworzyłem chleb po 3 miesiącach, niesety nie przetrwał...