Keczup domowy
Składniki:
- 3 kg pomidorów,
- 6 szt. papryki czerwonej słodkiej,
- 4 szt. dużej marchewki,
- 4 szt. dużego korzenia pietruszki,
- 4 duże cebule (pokrojone i podsmażone na oleju)
- 2 główki czosnku (duże),
- 2 łyżki miodu,
- 100 ml octu (dałam jabłkowy 6%) można zastąpić kwaśnymi jabłkami np.: antonówką,
- dużą garść oczyszczonych listków bazylii,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 1 łyżeczka gorczycy żółtej,
- 4 łyżeczki słodkiej papryki sproszkowanej,
- 1 łyżeczka papryki ostrej,
- 2 łyżki soli.
Sposób przygotowania:
Oczyszczone pomidory pozbawiam twardej piętki i kroję na ósemki. Wkładam do gara z grubym dnem, solę i stawiam na małym ogniu. W tym czasie oczyszczam pozostałe warzywa, kroję i dosypuję do pomidorów (marchew i pietruszkę w plasterki, a paprykę w kostkę, cebulę podsmażam na oleju). Kiedy warzywa są już rozgotowane miksuję blenderem, dodając jednocześnie liście bazyli. Po zmiksowaniu dodaję pozostałe przyprawy (gorczycę wcześniej mielę), dokładnie mieszam i gotuję do pożądanej konsystencji. Gorący keczup przekładam do wyparzonych słoików, zakręcam, odwracam do góry dnem i zostawiam do ostygnięcia. Nie pasteryzuję, bo nie ma takiej potrzeby. Keczup gotuje się długo, a słoiki są wyparzone.
Smacznego!
udostępniono z: http://wyrobydomowe.blox.pl/tagi_b/2728 ... geNumber=3
Keczup domowy
Przejdź do
- Wędzenie z pasją
- ↳ Podstawy, czyli od czego zacząć
- ↳ Peklowanie podstawy
- ↳ Pasteryzacja podstawy
- ↳ Nasza mała masarnia
- ↳ Wędzenie podstawy
- ↳ Wędzarnie i sprzęt
- ↳ Budowanie wędzarni
- ↳ Sprzęt
- ↳ Kiełbasy i wędzonki
- ↳ Szynki
- ↳ Boczki
- ↳ Balerony
- ↳ Polędwice
- ↳ Kiełbasy cienkie
- ↳ Kiełbasy grube
- ↳ Inne
- ↳ Domowe konserwy i wyroby z szynkowaru
- ↳ Słoikowe
- ↳ Z szynkowara i praski
- ↳ W osłonkach barierowych
- ↳ Pozostałe wyroby parzone
- ↳ Konserwy
- ↳ Wędliny dojrzewające
- ↳ Wyroby podrobowe
- ↳ Kaszanka
- ↳ Salceson
- ↳ Pasztetowa (wątrobianka, leberka)
- ↳ Inne podrobowe...
- ↳ Drób
- ↳ Wędliny drobiowe
- ↳ Inne wyroby
- ↳ Ryby
- ↳ Wędzenie ryb
- ↳ Przetwory rybne
- ↳ Pozostałe wyroby
- ↳ Dziczyzna
- ↳ Zbiór róznych przepisów
- ↳ Biblioteka z pasją
- ↳ Wędliniarstwo
- ↳ Mleczarstwo
- ↳ Przetwórstwo rybne
- ↳ Gastronomia
- ↳ Piekarstwo i cukiernictwo
- ↳ Napoje
- Pozostałe Wyroby
- ↳ W kuchni...
- ↳ Na śniadanie
- ↳ Na obiad
- ↳ Zupy
- ↳ Na kolację
- ↳ Sałatki i surówki
- ↳ Potrawy regionalne
- ↳ Pozostałe potrawy
- ↳ Dodatki do potraw
- ↳ Domowy Fast Food
- ↳ Domowe serowarstwo
- ↳ Sery twarde
- ↳ Sery miękkie
- ↳ Pozostałe wyroby z mleka
- ↳ Domowe trunki
- ↳ Nalewki
- ↳ Wino
- ↳ Piwo
- ↳ Miody pitne
- ↳ Inne
- ↳ Wypieki
- ↳ Chleb
- ↳ Bułki
- ↳ Ciasta i słodkości
- ↳ Pozostałe wypieki
- ↳ Spiżarnia
- ↳ Ogórki, cukina, kabaczki
- ↳ Jabłka, gruszki
- ↳ Dżemy, soki...
- ↳ Grzyby i owoce leśne
- ↳ Pozostałe... (buraczki, dynie, pomidory)
- ↳ Przetwory z CHILLI
- ↳ Potrawy z kociołków, wolnowarów itp.
- ↳ Grill
- ↳ Galeria Naszych wyrobów
- ↳ Nasze Dziedzictwo Kulinarne
- ↳ Kuchnia Pałucka
- ↳ Kuchnia historyczna
- O wszystkim
- ↳ Luźne rozmowy
- ↳ Hyde-Park
- ↳ Pomoc i sprawy techniczne
- ↳ Życzenia i wszystkie inne...
- ↳ Na wesoło ;)
- ↳ Nasze ogrody, działki
- ↳ Konkursy
- ↳ Świąteczny 2016 :)
- ↳ Giełda