Sos paprykowy- słodko-ostry

Odpowiedz
Awatar użytkownika
Gonzo
Posty: 683
Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie

Sos paprykowy- słodko-ostry

Post autor: Gonzo »

Sos paprykowy- słodko-ostry
sos paprykowy.jpg


Dla wszystkich wielbicieli papryki; sos nadaję się świetnie do wędlin i mięs na zimno, ale może też posłużyć, jako półprodukt do mięs duszonych.
Składniki:
- 4 kg czerwonej słodkiej papryki,
- 40 dag papryki chili,
- 8 dag soli,
- 0,5 kg cukru,
- 0,5 l oleju ( w przepisie był słonecznikowy dałam rzepakowy, bo taki miałam),
- 60 dag przecieru pomidorowego,
- 3 duże główki czosnku,
-0,5 szk. octu spirytusowego 10%,
-przyprawy: liść laurowy (5-7 szt.), ziele angielskie (ok. 15 szt.) – najlepiej używać zmielonych

Sposób przygotowania:
Papryki: słodką i ostrą oczyścić z pestek i zemleć jak najdrobniej na maszynce do mięsa. Włożyć do gara dodać: sól, cukier, olej i gotować ok. 15 min. Dodać przetarty czosnek i przecier pomidorowy, przyprawy i ocet - dalej gotować( przepis mówi 5 min.). Odstawić rozlać do wyparzonych słoików i zakręcić. Po przestudzeniu wstawić do gara z wodą i pasteryzować ok. 5 min.( od momentu zagotowania).
Moja uwaga!

Moja papryka byłą dość wodnista, dlatego sos był rzadki, więc zanim go rozlałam do słoiczków pyrkał na małym ogniu dopóki nie odparował nadmiar wody. Kiedy konsystencja była zadowalająca rozlałam do słoików.

Smacznego.
udostępniono z: http://wyrobydomowe.blox.pl/tagi_b/2728 ... geNumber=4
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Odpowiedz

Wróć do „Dodatki do potraw”