Sos paprykowy- słodko-ostry
Dla wszystkich wielbicieli papryki; sos nadaję się świetnie do wędlin i mięs na zimno, ale może też posłużyć, jako półprodukt do mięs duszonych.
Składniki:
- 4 kg czerwonej słodkiej papryki,
- 40 dag papryki chili,
- 8 dag soli,
- 0,5 kg cukru,
- 0,5 l oleju ( w przepisie był słonecznikowy dałam rzepakowy, bo taki miałam),
- 60 dag przecieru pomidorowego,
- 3 duże główki czosnku,
-0,5 szk. octu spirytusowego 10%,
-przyprawy: liść laurowy (5-7 szt.), ziele angielskie (ok. 15 szt.) – najlepiej używać zmielonych
Sposób przygotowania:
Papryki: słodką i ostrą oczyścić z pestek i zemleć jak najdrobniej na maszynce do mięsa. Włożyć do gara dodać: sól, cukier, olej i gotować ok. 15 min. Dodać przetarty czosnek i przecier pomidorowy, przyprawy i ocet - dalej gotować( przepis mówi 5 min.). Odstawić rozlać do wyparzonych słoików i zakręcić. Po przestudzeniu wstawić do gara z wodą i pasteryzować ok. 5 min.( od momentu zagotowania).
Moja uwaga!
Moja papryka byłą dość wodnista, dlatego sos był rzadki, więc zanim go rozlałam do słoiczków pyrkał na małym ogniu dopóki nie odparował nadmiar wody. Kiedy konsystencja była zadowalająca rozlałam do słoików.
Smacznego.
udostępniono z: http://wyrobydomowe.blox.pl/tagi_b/2728 ... geNumber=4
Sos paprykowy- słodko-ostry
Przejdź do
- Wędzenie z pasją
- ↳ Podstawy, czyli od czego zacząć
- ↳ Peklowanie podstawy
- ↳ Pasteryzacja podstawy
- ↳ Nasza mała masarnia
- ↳ Wędzenie podstawy
- ↳ Wędzarnie i sprzęt
- ↳ Budowanie wędzarni
- ↳ Sprzęt
- ↳ Kiełbasy i wędzonki
- ↳ Szynki
- ↳ Boczki
- ↳ Balerony
- ↳ Polędwice
- ↳ Kiełbasy cienkie
- ↳ Kiełbasy grube
- ↳ Inne
- ↳ Domowe konserwy i wyroby z szynkowaru
- ↳ Słoikowe
- ↳ Z szynkowara i praski
- ↳ W osłonkach barierowych
- ↳ Pozostałe wyroby parzone
- ↳ Konserwy
- ↳ Wędliny dojrzewające
- ↳ Wyroby podrobowe
- ↳ Kaszanka
- ↳ Salceson
- ↳ Pasztetowa (wątrobianka, leberka)
- ↳ Inne podrobowe...
- ↳ Drób
- ↳ Wędliny drobiowe
- ↳ Inne wyroby
- ↳ Ryby
- ↳ Wędzenie ryb
- ↳ Przetwory rybne
- ↳ Pozostałe wyroby
- ↳ Dziczyzna
- ↳ Zbiór róznych przepisów
- ↳ Biblioteka z pasją
- ↳ Wędliniarstwo
- ↳ Mleczarstwo
- ↳ Przetwórstwo rybne
- ↳ Gastronomia
- ↳ Piekarstwo i cukiernictwo
- ↳ Napoje
- Pozostałe Wyroby
- ↳ W kuchni...
- ↳ Na śniadanie
- ↳ Na obiad
- ↳ Zupy
- ↳ Na kolację
- ↳ Sałatki i surówki
- ↳ Potrawy regionalne
- ↳ Pozostałe potrawy
- ↳ Dodatki do potraw
- ↳ Domowy Fast Food
- ↳ Domowe serowarstwo
- ↳ Sery twarde
- ↳ Sery miękkie
- ↳ Pozostałe wyroby z mleka
- ↳ Domowe trunki
- ↳ Nalewki
- ↳ Wino
- ↳ Piwo
- ↳ Miody pitne
- ↳ Inne
- ↳ Wypieki
- ↳ Chleb
- ↳ Bułki
- ↳ Ciasta i słodkości
- ↳ Pozostałe wypieki
- ↳ Spiżarnia
- ↳ Ogórki, cukina, kabaczki
- ↳ Jabłka, gruszki
- ↳ Dżemy, soki...
- ↳ Grzyby i owoce leśne
- ↳ Pozostałe... (buraczki, dynie, pomidory)
- ↳ Przetwory z CHILLI
- ↳ Potrawy z kociołków, wolnowarów itp.
- ↳ Grill
- ↳ Galeria Naszych wyrobów
- ↳ Nasze Dziedzictwo Kulinarne
- ↳ Kuchnia Pałucka
- ↳ Kuchnia historyczna
- O wszystkim
- ↳ Luźne rozmowy
- ↳ Hyde-Park
- ↳ Pomoc i sprawy techniczne
- ↳ Życzenia i wszystkie inne...
- ↳ Na wesoło ;)
- ↳ Nasze ogrody, działki
- ↳ Konkursy
- ↳ Świąteczny 2016 :)
- ↳ Giełda