Podstawę przepisu na paprykarz zaczerpnąłem od BonAira.
Skład:
ryba parowana - 600g
ryba wędzona - 400g
cebula - 600g
marchew - 200g , czasami zamiast marchewki dodaję włoszczyzny 200g
przecier pom. 30% - 360g
ryż - 300g
woda - 600g (do ugotowania ryżu)
olej - 100g ( do podsmażenia cebuli i marchewki)
Przyprawy:
sól - 18g/kg ( do posolenia odliczyłem rybę wędzoną i przecier), sól dajemy według
swojej słonolubności. Do słoików i puszek te 18g może być za dużo, więc na początek
proponuję dać 16g/kg
cukier - 2g/kg
chili - 1g/kg
papryka sł. - 2g/kg
pieprz - 1g/kg
Wykonanie - kolejność dowolna
1. Obranie z ości ryby wędzonej (makrela) i parowanej (mintaj i nototenia)
2. Podsmażenie cebuli + marchewki + przecier.Mam wrażenie, że podsmażony przecier jest ciemniejszy.
3.Gotujemy ryż.
4.Rybę + warzywa zmełłem na sitku fi4 i po dodaniu przypraw + ugotowany ryż, wymieszałem (zdjęcie tylko zmielonych produktów). Dodając sól rozpuściłem ją w 100g wody, żeby się lepiej rozprowadziła.
Po wymieszaniu wszystkiego, nakładamy w słoiczki i poddajemy tyndylizacji lub sterylizacji. Tak przygotowany paprykarz możemy śmiało zabrać na wakacje.
SMACZNEGO
Paprykarz a'la Szczeciński wg. Gonza
Przejdź do
- Wędzenie z pasją
- ↳ Podstawy, czyli od czego zacząć
- ↳ Peklowanie podstawy
- ↳ Pasteryzacja podstawy
- ↳ Nasza mała masarnia
- ↳ Wędzenie podstawy
- ↳ Wędzarnie i sprzęt
- ↳ Budowanie wędzarni
- ↳ Sprzęt
- ↳ Kiełbasy i wędzonki
- ↳ Szynki
- ↳ Boczki
- ↳ Balerony
- ↳ Polędwice
- ↳ Kiełbasy cienkie
- ↳ Kiełbasy grube
- ↳ Inne
- ↳ Domowe konserwy i wyroby z szynkowaru
- ↳ Słoikowe
- ↳ Z szynkowara i praski
- ↳ W osłonkach barierowych
- ↳ Pozostałe wyroby parzone
- ↳ Konserwy
- ↳ Wędliny dojrzewające
- ↳ Wyroby podrobowe
- ↳ Kaszanka
- ↳ Salceson
- ↳ Pasztetowa (wątrobianka, leberka)
- ↳ Inne podrobowe...
- ↳ Drób
- ↳ Wędliny drobiowe
- ↳ Inne wyroby
- ↳ Ryby
- ↳ Wędzenie ryb
- ↳ Przetwory rybne
- ↳ Pozostałe wyroby
- ↳ Dziczyzna
- ↳ Zbiór róznych przepisów
- ↳ Biblioteka z pasją
- ↳ Wędliniarstwo
- ↳ Mleczarstwo
- ↳ Przetwórstwo rybne
- ↳ Gastronomia
- ↳ Piekarstwo i cukiernictwo
- ↳ Napoje
- Pozostałe Wyroby
- ↳ W kuchni...
- ↳ Na śniadanie
- ↳ Na obiad
- ↳ Zupy
- ↳ Na kolację
- ↳ Sałatki i surówki
- ↳ Potrawy regionalne
- ↳ Pozostałe potrawy
- ↳ Dodatki do potraw
- ↳ Domowy Fast Food
- ↳ Domowe serowarstwo
- ↳ Sery twarde
- ↳ Sery miękkie
- ↳ Pozostałe wyroby z mleka
- ↳ Domowe trunki
- ↳ Nalewki
- ↳ Wino
- ↳ Piwo
- ↳ Miody pitne
- ↳ Inne
- ↳ Wypieki
- ↳ Chleb
- ↳ Bułki
- ↳ Ciasta i słodkości
- ↳ Pozostałe wypieki
- ↳ Spiżarnia
- ↳ Ogórki, cukina, kabaczki
- ↳ Jabłka, gruszki
- ↳ Dżemy, soki...
- ↳ Grzyby i owoce leśne
- ↳ Pozostałe... (buraczki, dynie, pomidory)
- ↳ Przetwory z CHILLI
- ↳ Potrawy z kociołków, wolnowarów itp.
- ↳ Grill
- ↳ Galeria Naszych wyrobów
- ↳ Nasze Dziedzictwo Kulinarne
- ↳ Kuchnia Pałucka
- ↳ Kuchnia historyczna
- O wszystkim
- ↳ Luźne rozmowy
- ↳ Hyde-Park
- ↳ Pomoc i sprawy techniczne
- ↳ Życzenia i wszystkie inne...
- ↳ Na wesoło ;)
- ↳ Nasze ogrody, działki
- ↳ Konkursy
- ↳ Świąteczny 2016 :)
- ↳ Giełda