Tak wyglądały pierwsze nadziewarki do kiełbas i kiszek zawane rożkami. Takimi urządzeniami nadziewano słynne palcówki.
Nadziewano w taki sposób jeszcze w okresie międzywojennym, chociaż maszynki z lejkami były już powszechne.
Rogi do nadziewania.
- lesniak
- Posty: 153
- Rejestracja: 22 lis 2016, 22:07
Rogi do nadziewania.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Moja strona o kuchni regionalnej: https://www.facebook.com/kuchniaznin/?fref=ts
- Gonzo
- Posty: 683
- Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
Re: Rogi do nadziewania.
lesniak pisze:Takimi urządzeniami nadziewano słynne palcówki.
Nadziewano w taki sposób jeszcze w okresie międzywojennym, chociaż maszynki z lejkami były już powszechne.
Palcówka to palcówka a nie lejkówka .U nas nadziewano za pomocą ucha od klucza, oczywiście palcyma
- tobiaszboksik
- Posty: 4
- Rejestracja: 02 gru 2016, 21:52
Re: Rogi do nadziewania.
Jak się nadziewa za pomocą klucza , słyszałem ale nie wiem jak?
Jarek
Jarek
- lesniak
- Posty: 153
- Rejestracja: 22 lis 2016, 22:07
Re: Rogi do nadziewania.
Gonzo pisze:lesniak pisze:Takimi urządzeniami nadziewano słynne palcówki.
Nadziewano w taki sposób jeszcze w okresie międzywojennym, chociaż maszynki z lejkami były już powszechne.
Palcówka to palcówka a nie lejkówka .U nas nadziewano za pomocą ucha od klucza, oczywiście palcyma
To nie był lejek i tam też musiałeś paluchami farsz wkładać. Według twojego toku myślenia powinna nazywać się kluczówka a nie palcówka.
Moja strona o kuchni regionalnej: https://www.facebook.com/kuchniaznin/?fref=ts
- Gonzo
- Posty: 683
- Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
Re: Rogi do nadziewania.
lesniak pisze:Według twojego toku myślenia powinna nazywać się kluczówka a nie palcówka.
To u Was rogówka . A tak na poważnie to naciągało się jelito (koniec) na największe ucho klucza w domu i się tworzyło coś w rodzaju lejka. Farsz przez to naciagnięte ucho popychało się palcami, dlatego palcówka
- lesniak
- Posty: 153
- Rejestracja: 22 lis 2016, 22:07
Re: Rogi do nadziewania.
Nie mniej w informacjach etnograficznych rogi są praktycznie w całej Polsce i są wzmianki, że przy ich pomocy robiono wędliny. Wymienione są palcówki, kiełbasy białe, leberki i inne wiec dla tego napisałem o rogach w kontekście palcówki. Możliwe, że była robiona przy pomocy klucza, nie neguje tego. Bo tu cały sens nazwy jest od sposobu wkładania w jelito a nie od użytego przedmiotu pomocniczego. Obecnie palcówkę nadziewają maszynką przez lejek i też mówią na nią palcówka.
Moja strona o kuchni regionalnej: https://www.facebook.com/kuchniaznin/?fref=ts
- tobiaszboksik
- Posty: 4
- Rejestracja: 02 gru 2016, 21:52
Re: Rogi do nadziewania.
"A tak na poważnie to naciągało się jelito (koniec) na największe ucho klucza w domu i się tworzyło coś w rodzaju lejka."
Ale jak?
Róg tworzy lejek i wiadomo jak
A jak utworzyć go za pomocą klucza? Może jakiś rysunek lub fotka dla wyjaśnienia. Uczyłem się geometrii wykreślnej i sobie nie wyobrażam. Chyba, że z całego klucza odłamiemy ucho
Według mnie palcówkę robiono tak - jedna osoba rozciągała jelito palcami, druga w otwór palcem wpychała farsz bez użycia żadnych narzędzi- gdzieś czytałem - poszukam - kiedyś próbowałem i jest to proste
Jarek
Ale jak?
Róg tworzy lejek i wiadomo jak
A jak utworzyć go za pomocą klucza? Może jakiś rysunek lub fotka dla wyjaśnienia. Uczyłem się geometrii wykreślnej i sobie nie wyobrażam. Chyba, że z całego klucza odłamiemy ucho
Według mnie palcówkę robiono tak - jedna osoba rozciągała jelito palcami, druga w otwór palcem wpychała farsz bez użycia żadnych narzędzi- gdzieś czytałem - poszukam - kiedyś próbowałem i jest to proste
Jarek
- Piksiak
- Posty: 3
- Rejestracja: 25 lis 2016, 14:54
Re: Rogi do nadziewania.
Bierzesz np taki klucz:
Do ucha wkładasz jelito wywijasz i nabijasz kiełbasę.
Do ucha wkładasz jelito wywijasz i nabijasz kiełbasę.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.