Panowie..., zwiększanie ciśnienia osmotycznego konserwowanego materiału prowadzi do wypływania wody z komórek mikroorganizmów, ich plazmolizy i śmierci; jakkolwiek metoda ta jest skuteczna dla wielu gatunków drobnoustrojów, znane są mikroorganizmy sololubne (halofilne), które dobrze czują się w środowisku o wysokim ciśnieniu osmotycznym i mogą w nim żyć oraz rozmnażać się. Znane metody to;
solenie – dodanie dużej ilości soli (18%); w celu konserwacji soli się głównie mięso oraz ryby, oraz
cukrzenie – działa podobnie jak sól, z tym że ludzki organizm lepiej radzi sobie z dużymi ilościami cukru niż soli; najczęściej cukrzy się owoce i ich przetwory; metoda popularna na Dalekim Wschodzie; typowa potrawa – rafute
Mam to Wam rozrysować na wiązaniach chemicznych ...?
... a poza tym


Ostatnio zmieniony 02 gru 2016, 22:50 przez
Tomek, łącznie zmieniany 1 raz.