Ile jest gospodarstw na Podlasiu, tyle jest przepisów.Ostatnio robiłem kiszkę ziemniaczaną na spotkaniu z okazji Marcina.
Składniki.
6 kg ziemniaków przed obraniem
2,5 kg podgardla wraz ze skórą.
1kg cebuli
Przyprawy, wolna amerykanka.Tym razem użyłem.
sól do samku
pieprz 2g/kg
pieprz ziołowy 1g/kg
majeranek 1g/kg - opcja
Ziemniaki obieramy, myjemy i tarkujemy jak na placki ziemniaczane.
Podgardle kroimy i podsmażamy.Gdy się trochę wysmaży dodajemy cebulę i dalej razem wszystko smażymy aż cebula się zeszkli.
Gdy już dobrze wysmażymy, mielimy na siatce 4mm.
Następnie zmieloną cebulę i podgardle dodajemy do startych ziemniaków + przyprawy. Sól należy dodawac stopniowo i po dobrym wymieszaniu aż się rozpuści, próbujemy i albo dodajemy jeszcze albo nie .
Po wymieszaniu wszystkich składników nadziewamy jelita grube tak do 2/3 pojemności. Po nadzianiu, kładziemy na blaszki, nakłuwamy w celu odpowietrzenia i do piekarnika. Co do pieczenia, ja wypróbowałem już wszystkie sposoby i warianty. Wsad w 100*C i po jakimś czasie podwyższenie temperatury, wsad w 180*C i po jakimś czasie obniżenie temp.Wsad do zimnego piekarnka, wsad do nagrzanego piekarnika. Napiszę krótko, nie ma złotego środka żeby jelita nam nie popękały.Zawsze a przynajmniej w 99% coś tam pęknie . Kiszkę pieczemy do momentu aż się cała zarumieni, jeżeli mamy chęć to po jakimś czasie możemy kiszkę obrócić i zapiekać z drugiej strony. Cała operacja pieczenia trwa przeważnie 1,5-2 godziny.
Kiszka ziemniaczana.
- Gonzo
- Posty: 683
- Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
Kiszka ziemniaczana.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Roger
- Posty: 201
- Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
- Lokalizacja: W-wa & Lubuskie
Re: Kiszka ziemniaczana.
Miałem przyjemność jeść Krzysiowa kiszkę i powiem szczerze że to naprawdę smaki Podlasia jakie kojarzę np. z Supraśla do tego szklaneczka zimnej maślanki albo zsiadłego mleka i jesteśmy w niebie
Aha
do kiszki nie żałować pieprzu ... podana przez Krzysia ilość jest taka "mocno zachowawcza"
Aha
do kiszki nie żałować pieprzu ... podana przez Krzysia ilość jest taka "mocno zachowawcza"
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ