ala-Mortadela ze słoniną
- Jacekw21
- Posty: 41
- Rejestracja: 22 lis 2016, 21:46
ala-Mortadela ze słoniną
PRZEPIS
Produkt eksperymentalny wyszedł jest smaczny:)
Ta wersja którą przedstawię będzie parzona lecz uważam,że wędzona będzie jeszcze lepsza.
Będziemy potrzebować:
Przyprawy:
-peklo sól 18 g/kg
-czosnek niedźwiedzi dwie czubate łyżeczki lub zwykły czosnek ilość według uznania ja dałem ten pierwszy
-suszone pomidory z czosnkiem i bazylią 3 g do całości
-pieprz czarny 3 gr do całości
-papryka czerwona słodka wędzona do osypania słoniny pokrojonej w kostkę, wypadku gdy będziemy wędzić używamy zwykłej papryki to jest logiczne a jak ktoś lubi może dać ostrą
Mięso:
-szynka 800 g
-boczek 400 g
-słonina 300 g
Wykonanie:
-mięso tniemy w kawałki i peklujemy na sucho 48 godz co 12 godz mieszałem
-słoninę kroimy w drobną kostkę i oprószamy papryką i delikatnie solimy dosłownie 2-3 szczypty ja dałem słoninę z zalewy (sól kamienna,liść laurowy ziele angielskie) która w niej leżała tydzień bo taką akurat miałem lecz uważam że bez zalewy będzie też ok wystarczy delikatnie ją posolić
-następnie mięso mielimy dwa-trzy razy przez sitko 2 mm
-teraz przyprawy i zimna woda i mieszamy,wody dawałem na wyczucie
-dodajemy słoninę posypaną papryką do mięsa i mieszamy aby słoninka w miarę równo się nam rozłożyła po całości mięsa
-nabijamy osłonki termo kurczliwe lub białkowe
- i na noc do lodówki wieszamy
Teraz w zależności co chcemy robić wędzić czy tylko parzyć wykonujemy:
Wędzenie
-4 godz myślę że wystarczy w temp.55-60 przedtem oczywiście osuszanie w wędzarni
Parzenie
-woda 75-80 stopni czas 1 godz 40 min ze względu,że kiełbaska ma w składzie słoninę i nie chciałem by była twarda dla opcji tylko parzonej natomiast dla wędzonej myślę,że 1 godz parzenia wystarczy lub termometr z sondą i parzymy do 68 stopni w batonie i studzenie w zimnej wodzie 15 min i do lodówki na 10 godz i koniec .Smacznego:)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.