Boczek rolowany z szynkowaru

Odpowiedz
Awatar użytkownika
Jacekw21
Posty: 41
Rejestracja: 22 lis 2016, 21:46

Boczek rolowany z szynkowaru

Post autor: Jacekw21 »

11953186_524364421059362_8999847050890242941_n.jpg

11951257_524364424392695_7406211038487808_n.jpg

Surowiec
-boczek około 2 kg ale to zależy jaki mamy szynkowar jakiej pojemności
Przyprawy
-pieprz biały lub czarny 3-4 g/kg mięsa
-sól peklowa 8 g na kg mięsa
-sól kamienna 10 g na kg mięsa,
-czosnek niedźwiedzi czubata łyżka,
-łyżeczka żelatyny ale nie koniecznie.
Przyprawy można dodać według własnego uznania.Te co wymieniłem to tylko moja sugestia.

Wykonanie
Z boczku odcinamy skórę i dopasowujemy go do wysokości i grubości szynkowaru . Boczek delikatnie traktujemy tłuczkiem do schabowych aby go trochę uplastycznić. Peklujemy na sucho 3-4 dni codziennie obracając lub peklujemy na mokro 80 g peklo lub sól na litr wody 4-5 dni, posypujemy przyprawami. Lub zostawiamy taki jak jest tylko solony. Cieńszy boczek lepiej się zwija.Pamiętamy o tym, że mamy jeszcze sprężynę którą trzeba uwzględnić do wysokości.Po tym czasie zwijamy ściśle i pakujemy do puchy z woreczkiem. Zamykamy pamiętając że boczek ma byś dobrze dopasowany ma wchodzić do szynkowaru z oporem. Odstawiamy na 24 godz do lodówki,później parzymy w wodzie 70-75 stopni do momentu gdy mięsko w środku będzie miało temp.65-68 stopni.Studzimy w zimnej wodzie 10 min. Następnie odstawiamy do lodówki na noc. SMACZNEGO
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Odpowiedz

Wróć do „Z szynkowara i praski”