500gr mąki pszennej typ 450/550
300gr mąki żytniej typ 720/<
ok.40gr świeżych drożdży
1i 1/2 łyżeczki cukru
3 łyżeczki soli
2 szklanki letniej wody
1 i 1/2 łyżki oliwy
1/4 szklanki siemię lniane
1/4 szklanki słonecznika łuskanego
Świeże drożdże rozkruszamy do naczynia i wsypujemy półtora łyżeczki cukru, półtora łyżeczki mąki zalewamy szklanką letniej wody nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Do miski wsypujemy mąkę pszenną i żytnią dodajemy 3 łyżeczki soli, półtora łyżki oliwy, siemię lniane, słonecznik i wlewamy szklankę letniej wody. Po wyrośnięciu drożdży dodajemy je do miski. Wszystko dokładnie mieszamy aby składniki się połączyły. Blat wysypujemy mąką i wykładamy ciasto. Dobrze wyrabiamy ciasto tak aby się nie kleiło do dłoni i formujemy kulkę. Miskę wysypujemy mąką i wkładamy w nią ciasto i przykrywamy folią spożywczą. Tak powstałe ciasto wkładamy na noc do lodówki do wyrośnięcia.
Na drugi dzień wyjmujemy ciasto na posypany mąką blat kuchenny i ponownie zagniatamy. Ponownie na posypanym blacie pozostawiamy chlebek na ok. 40 min do wyrośnięcia.
Rozgrzewamy piekarnik wraz z dużym naczyniem żaroodpornym do 220 stopni. Naczynie rozgrzewamy wraz z piekarnikiem żeby nam nie pękło. Wyciągamy rozgrzane naczynie z piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Wyrośnięty chlebek nacinamy z góry nie za głęboko żeby podczas pieczenia nie popękał nam po bokach. Zamknięte naczynie wstawiamy wraz z ciastem do piekarnika 200stopni na ok 40min. piekąc go góra/dół.
Po upływie czasu zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 15 min aż się skórka zarumieni. Po tym czasie wystawiamy chlebek i kładziemy na kratkę do wystygnięcia i odparowania. Chlebek jest pyszny i chrupiący.
Życzę smacznego!
Chleb z gara
- bobik78
- Posty: 13
- Rejestracja: 08 lis 2016, 20:23
- Lokalizacja: Brodnica
Chleb z gara
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Anuś
- Posty: 144
- Rejestracja: 06 lis 2016, 18:20
- Lokalizacja: okolice Łodzi
Re: Chleb z gara
Robiłam ten chleb.. i jak dla mnie jest bardzo smaczny, mimo tego, ze jest na drożdżach a nie na zakwasie. Za pierwszym razem wyszedł super, natomiast piekąc go po raz drugi miałam problemy z wyjęciem go z naczynia żaroodpornego. Trochę mnie to zniechęciło do zrobienia go po raz kolejny
Bobik .. Twój wygląda o wiele ładniej niż mój piękne nacięcia
Bobik .. Twój wygląda o wiele ładniej niż mój piękne nacięcia
- tusiaczek
- Posty: 313
- Rejestracja: 06 lis 2016, 14:44
- Lokalizacja: Gdańsk
Re: Chleb z gara
Anuś na wkładanie i wyjmowanie ciasta do gorącego naczynia jest bardzo prosty sposób. Połóż je na papierze do pieczenia i wsadzaj/wyjmuj łapiąc za rogi papieru. Sprawdzone wielokrotnie