Zawijaniec szafranowy z jablkami szarlotkowymi
Ciasto:
100 g masla
3 dl mleka
2 x 0,5 g paczki szafranu
25 g drozdzy
1 dl cukru
okolo 1 litr maki pszennej
Nadzienie:
3 dl duszonych jablek na szarlotke
1 dl rodzynek
troche cynamonu
1- jajko do smarowania(rozbeltane)
cukier perlowy
1) Rozpusc maslo w malym garnku i wlej mleko. Odsun garnek od goraca aby temperatura byla w sam raz.
2) Rozkrusz drozdze w misce.
3) Rozetrzyj szafran z lyzeczka cukru w mozdzierzu na proszek
4) Wsyp zproszkowany szafran do drozdzy
5) wlej rozczyn mleka z maslem do drozdzy z szafranen, dodaj cukier i make
6) Wyrób ciasto, niech rosnie 30 min
7) Wyrób ciasto jeszcze raz, podziel na dwie czesci
8) Kazda polówke wywalkuj na dlugi prostokat, ulóz na blasze wylozonej papierem do pieczenia
9) wyloz uduszona mase jablkowa
10) rozsmaruj ja na calej powierzchni
12) Posyp rodzynkami, cynamonem ( jak lubisz)
13) Warkocz: Zawin ciasto w rulon , miejsce polaczenia pod spod ,a teraz nozyczkami nacinasz od gory i kazde naciecie przekladasz raz na prawo raz na lewo.
14) Zostaw ciasto do wyrosniecia pod recznikiem 30 min
15) Posmaruj utrzepanym jajkiem i posyp cukrem perlowym migdalami
16) Piecz 20 min 200 stopni C, pod koniec przykryj papierem aby sie nie spalilo, dogladaj
Zamrozic to co sie nie zje tego samego dnia bo smaczne swieze. Odmrozone nawet smaczniejsze bo jablka dodaja wilgoci
ciasto to mozna zrobic z masa migadalowa zamiast jablek rownie pyszne
Zawijaniec szafranowy
- Electra
- Posty: 17
- Rejestracja: 24 lis 2016, 10:34
Zawijaniec szafranowy
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Ela K.
- Posty: 347
- Rejestracja: 06 lis 2016, 16:37
- Lokalizacja: Ostróda
Re: Zawijaniec szafranowy
Smakowicie wyglądają placki Wpisuję na listę "do zrobienia" . Dziękuję:)
[align=center]"Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu" Antoine de Saint-Exupéry – Mały Książę[/align]
- Electra
- Posty: 17
- Rejestracja: 24 lis 2016, 10:34
Re: Zawijaniec szafranowy
mozna tez do srodka dac jakas mase orzechowa