Bardzo dobra,wzorowana na nicejskiej buja bez / bujabes/ w spolonizowanej wersji.
Kilka łbów łososia, szczupaka, pstrąga (lub innych pozostałych w zamrażarce po filetowaniu), kręgosłupy, płetwy, około kilograma drobnych ryb (płocie, karaski, leszcze, jazgarze, okonki,itp), gotujemy na bardzo małym ogniu z dodatkiem cebuli , liścia laurowego, ziela angielskiego, pieprzu ziarnistego, tymianku i soli.
Gotujemy do całkowitego rozgotowania małych rybek.
Łby wyjmujemy z wywaru, drobiazg odcedzamy przez gęste sito i pozostałości przecieramy do płynu.Łby obieramy z mięsa i dodajemy je do wywaru.
W kociołku, lub dużym garnku rozgrzewamy kilka łyżek oliwy i na tym smażymy "do przeźroczystości" dwie cebule pokrojone w piórka /najlepsza szalotka/, dodajemy marchewkę, selera, pietruszkę, białą część pora pokrojone w słupki,lub talarki,mieszamy i dusimy kilka minut.
Wrzucamy łyżkę słodkiej papryki i rozprowadzamy w tłuszczu uważając by się nie karmelizowała.
Dodajemy dwie papryki pokrojone w kostkę , dalej dusimy... dorzucamy dwa pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę.
Gdy wszystko będzie miękkie zalewamy wywarem i dodajemy dwa ziemniaki pokrojone w drobną kostkę.Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków i innych składników.
W między czasie z mąki, mleka i jednego jajka zagniatamy ciasto,rozwałkowujemy na dość cienki placek.Placek rwiemy rękami na dość małe kawałki i wkładamy do gotującej się zupy.
Dodajemy filety wcześniej nasolonej ryby (karp,dorsz,łosoś,sum-generalnie ryby o zwartym mięsie) i gotujemy dosłownie kilka minut - zupa ma tylko "mrugać".
Doprawiamy ostrą papryczką , pieprzem , solą, tymiankiem.... zupa ma mieć ostry smak.Bardzo dobrą przyprawą jest namoczony w wodzie szafran.Wystarczy kilka pręcików.
Drugą część gotowania tą w kociołku można wykonać na ognisku.
Do miseczek wkładamy po plasterku cytryny i kilka pokrojonych w plasterki oliwek.
Wlać zupę, posypać dużą ilością koperku....
Zupa rybna.
- Kruszynka
- Posty: 197
- Rejestracja: 06 lis 2016, 16:05
- Lokalizacja: Wejherowo
Zupa rybna.
"Zawsze piję kulturalnie
a czasem z umiarem"
Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie
a czasem z umiarem"
Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie
- tusiaczek
- Posty: 313
- Rejestracja: 06 lis 2016, 14:44
- Lokalizacja: Gdańsk
Re: Zupa rybna.
Moja ulubiona... zatęskniłem
- Kruszynka
- Posty: 197
- Rejestracja: 06 lis 2016, 16:05
- Lokalizacja: Wejherowo
Re: Zupa rybna.
tusiaczek pisze:Moja ulubiona... zatęskniłem
No to zbieramy łby
"Zawsze piję kulturalnie
a czasem z umiarem"
Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie
a czasem z umiarem"
Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie
- AndrzejK
- Posty: 74
- Rejestracja: 18 lis 2016, 19:16
Re: Zupa rybna.
Kruszynka pisze:
No to zbieramy łby
Ja mam dziesięć z dorsza .
Pozd5rawiam
- Kruszynka
- Posty: 197
- Rejestracja: 06 lis 2016, 16:05
- Lokalizacja: Wejherowo
Re: Zupa rybna.
AndrzejK pisze:Ja mam dziesięć z dorsza .
No to już poważny kapitał zakładowy
"Zawsze piję kulturalnie
a czasem z umiarem"
Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie
a czasem z umiarem"
Jakub Wędrowycz
Pozdrawiam serdecznie