Przysmak z uszu
Składniki:
- uszy wieprzowe
- żelatyna
- liście laurowe
- czosnek granulowany
- sos sojowy
- liście laurowe
- pieprz kolorowy (ziarna)
- woda
- sól w zależności od źródła uszu
Potrzebny też jest szynkowar w kształcie prostopadłościanu oraz woreczek do niego.
Jeśli nie mamy wędzonych uszu (ja zakupiłem w sklepie litewskim wędzone i mocno zasolone uszy w znacznej ilości soli) to kupujemy uszy z młodych sztuk wieprzy, oczyszczamy i wędzimy do ciemno brązowej barwy. Następnie jeśli robimy od razu prasowankę to parzymy je w wodzie o temp ok 80 stopni ok 1,5h. Jeśli nie to zasypujemy znaczną ilością soli kamiennej i odkładamy w chłodzie do momentu w którym będziemy robić wyrób.
Sparzone uszy poddajemy obróbce, tj. odcinamy same płatki uszu. Równe kawałki, takie listki. Odrzucamy część ze skórą i słonina bliżej głowy.
Wykorzystałem te części do innego wyrobu.
Następnie do szynkowaru w kształcie prostopadłościanu wkładamy worek i układamy na dnie warstwę płatków uszu. Posypujemy ją żelatyną, czosnkiem i ziarnami pieprzu (to mój pomysł na pieprzny wyrób - może być odrobina mielonego). Na to układamy kolejne warstwy i postępujemy podobnie. Na koniec na górnej warstwie układamy kilka listków laurowych i rozrabiamy trochę wody z kilkoma łyżkami sosu sojowego i solą , jeśli wcześniej uszy nie były solone. Mój szynkowar mieści ok. 2kg wsadu. Uszu było ok 1 kg wlałem ok 150ml wody z sosem sojowym.
Zawiązujemy woreczek, tak aby nie było powietrza. Zakładamy docisk i odstawiamy na trochę ok 1-2h w zimnym celem sprasowania.
Następnie parzymy cały szynkowar w wodzie o temp 75- 80 stopni przez ok 1,5 - 2h.
Wyjmujemy, nie zwalniamy docisku, odstawiamy w zimne, celem ochłodzenia lub do wody, a następnie przenosimy do lodówki.
Mi niestety pękł woreczek i troszkę płynu uciekło, a wyszło jak na foto.
Dzieci mówią, że dobre. Uszka są miękkie.
Wg mnie są dobre do piwka
Smacznego
udostępniono z: http://wyrobydomowe.blox.pl/tagi_b/9421 ... geNumber=3
Przysmak z uszu
Wróć do „Z szynkowara i praski”
Przejdź do
- Wędzenie z pasją
- ↳ Podstawy, czyli od czego zacząć
- ↳ Peklowanie podstawy
- ↳ Pasteryzacja podstawy
- ↳ Nasza mała masarnia
- ↳ Wędzenie podstawy
- ↳ Wędzarnie i sprzęt
- ↳ Budowanie wędzarni
- ↳ Sprzęt
- ↳ Kiełbasy i wędzonki
- ↳ Szynki
- ↳ Boczki
- ↳ Balerony
- ↳ Polędwice
- ↳ Kiełbasy cienkie
- ↳ Kiełbasy grube
- ↳ Inne
- ↳ Domowe konserwy i wyroby z szynkowaru
- ↳ Słoikowe
- ↳ Z szynkowara i praski
- ↳ W osłonkach barierowych
- ↳ Pozostałe wyroby parzone
- ↳ Konserwy
- ↳ Wędliny dojrzewające
- ↳ Wyroby podrobowe
- ↳ Kaszanka
- ↳ Salceson
- ↳ Pasztetowa (wątrobianka, leberka)
- ↳ Inne podrobowe...
- ↳ Drób
- ↳ Wędliny drobiowe
- ↳ Inne wyroby
- ↳ Ryby
- ↳ Wędzenie ryb
- ↳ Przetwory rybne
- ↳ Pozostałe wyroby
- ↳ Dziczyzna
- ↳ Zbiór róznych przepisów
- ↳ Biblioteka z pasją
- ↳ Wędliniarstwo
- ↳ Mleczarstwo
- ↳ Przetwórstwo rybne
- ↳ Gastronomia
- ↳ Piekarstwo i cukiernictwo
- ↳ Napoje
- Pozostałe Wyroby
- ↳ W kuchni...
- ↳ Na śniadanie
- ↳ Na obiad
- ↳ Zupy
- ↳ Na kolację
- ↳ Sałatki i surówki
- ↳ Potrawy regionalne
- ↳ Pozostałe potrawy
- ↳ Dodatki do potraw
- ↳ Domowy Fast Food
- ↳ Domowe serowarstwo
- ↳ Sery twarde
- ↳ Sery miękkie
- ↳ Pozostałe wyroby z mleka
- ↳ Domowe trunki
- ↳ Nalewki
- ↳ Wino
- ↳ Piwo
- ↳ Miody pitne
- ↳ Inne
- ↳ Wypieki
- ↳ Chleb
- ↳ Bułki
- ↳ Ciasta i słodkości
- ↳ Pozostałe wypieki
- ↳ Spiżarnia
- ↳ Ogórki, cukina, kabaczki
- ↳ Jabłka, gruszki
- ↳ Dżemy, soki...
- ↳ Grzyby i owoce leśne
- ↳ Pozostałe... (buraczki, dynie, pomidory)
- ↳ Przetwory z CHILLI
- ↳ Potrawy z kociołków, wolnowarów itp.
- ↳ Grill
- ↳ Galeria Naszych wyrobów
- ↳ Nasze Dziedzictwo Kulinarne
- ↳ Kuchnia Pałucka
- ↳ Kuchnia historyczna
- O wszystkim
- ↳ Luźne rozmowy
- ↳ Hyde-Park
- ↳ Pomoc i sprawy techniczne
- ↳ Życzenia i wszystkie inne...
- ↳ Na wesoło ;)
- ↳ Nasze ogrody, działki
- ↳ Konkursy
- ↳ Świąteczny 2016 :)
- ↳ Giełda