Jak w temacie czekam na opinie użytkowników borniaka
Jakie jest Wasze zdanie na temat smaku wyrobów z borniaka w stosunku do wyrobów z tradycyjnej wędzarni.
Pytania takie zadają czytelnicy mojego bloga.
Ja mam UW 70
tu polędwica pieczona w borniaku
oraz UW 150
Moje zdanie: wyroby mają inny smak w stosunku do wyrobów z wędzarni opalanej drewnem. Nie lepszy, nie gorszy, po prostu inny.
Taki bardziej pachnący drewnem, delikatniejszy.
Borniak vs wędzarnia tradycyjna
- beiot
- Posty: 13
- Rejestracja: 24 lis 2016, 23:03
- Grzegorz Z.
- Posty: 289
- Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
- Lokalizacja: Namysłów
Re: Borniak vs wędzarnia tradycyjna
Ja myślę, że bez degustacji przy dużej butelce się nie obejdzie
- Roger
- Posty: 201
- Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
- Lokalizacja: W-wa & Lubuskie
Re: Borniak vs wędzarnia tradycyjna
Robercie temat wałkowany od lat co i rusz się przewija to tu to tam
Ja rozszerzyłbym pytanie wędzarnie elektryczne z generatorami dymu vs wędzarnie tradycyjne opalane drewnem.
Robiłem parę tzw "ślepych testów" zarówno wśród ludzi nie mających pojęcia o wędzeniu jak i takich co wiedzą sporo. Wyniki były mocno zaskakujące Wniosek mam jeden przy prawidłowo prowadzonym procesie trzeba naprawdę mieć sporą praktykę aby powiedzieć co jest z czego
Tapniete z GT-I9500
Ja rozszerzyłbym pytanie wędzarnie elektryczne z generatorami dymu vs wędzarnie tradycyjne opalane drewnem.
Robiłem parę tzw "ślepych testów" zarówno wśród ludzi nie mających pojęcia o wędzeniu jak i takich co wiedzą sporo. Wyniki były mocno zaskakujące Wniosek mam jeden przy prawidłowo prowadzonym procesie trzeba naprawdę mieć sporą praktykę aby powiedzieć co jest z czego
Tapniete z GT-I9500
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
- Grzegorz Z.
- Posty: 289
- Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
- Lokalizacja: Namysłów
Re: Borniak vs wędzarnia tradycyjna
Roger pisze:Wniosek mam jeden przy prawidłowo prowadzonym procesie trzeba naprawdę mieć sporą praktykę aby powiedzieć co jest z czego
Tapniete z GT-I9500
Co nie zmienia faktu, że przy zastawionym stole i pełnym kieliszku warto podyskutować Ameryki się nie odkryje, ale czas miło się spędzi. Jadłem wyroby z borniaka również. Tak jak Roger pisze, ciężko zauważalne są różnice.
- Sivon
- Posty: 36
- Rejestracja: 25 lis 2016, 12:31
- Lokalizacja: Wrocław
Re: Borniak vs wędzarnia tradycyjna
Sam od lat wędze w borniaku uw150, mi odpowiada. Wędzić nauczyłem się na wedzarni z paleniskiem posrednim, potem z paleniskiem bezpośrednim aż w końcu zakupiłem wedzarnie elektryczną z DG. Osobiście nie czuje różnicy w smaku, oczywiście jeżeli proces wedzenia jest prawidłowy. Borniak jest wygodny ale nie wędzi sam! Podstawy trzeba mieć i doświadczenie z wędzarniami opalanymi drewnem. Mamy super wędzarnie na spółdzielni, dużą z paleniskiem bezpośrednim z szufladą, super się wędzi. Ale pilnować trzeba . Podsumowując ja różnicy w smaku nie czuję pomiędzy borniakiem a wedzarnią klasyczną.
- Grzegorz Z.
- Posty: 289
- Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
- Lokalizacja: Namysłów
Re: Borniak vs wędzarnia tradycyjna
Seba ta na spółdzielni to lepsza niż mój Potwór Samo się tam dzieje. A i węgla nie było. A mało komu się chciało chodzić
- Krzysiek
- Posty: 51
- Rejestracja: 07 kwie 2017, 7:32
Re: Borniak vs wędzarnia tradycyjna
Miałem Thermowinda. Smak wędzonek ok. Denerwowała mnie mała wielkość urządzenia i miejsce do trzymania sprzętu. Teraz wędze tradycyjnie i jestem zadowolony. Choć generator dymu i grzałka pewnie też mogła by zastąpić tradycyjne wędzenie