Cebulaki

Odpowiedz
Awatar użytkownika
Piotruś pan
Posty: 195
Rejestracja: 16 lis 2016, 18:02

Cebulaki

Post autor: Piotruś pan »

Żonce mojej zachciało się cebulaków .
0,5 kg mąki pszennej
5 dkg drożdży
2 jaja
1 szklanka mleka
100 g masła lub margaryny
sól

W małej ilości mleka rozprowadzić drożdże i odstawić do rozmnożenia.
Mleko zagotować z margaryną lub masłem, wrzątek wlać do mąki i wymieszać, dodać wyrośnięte drożdże i wymieszać , dodać jaja i wyrobić ciasto - odstawić do wyrośnięcia.
W między czasie 3 - 4 duże cebule obrać z łusek i posiekać w krążki, posolić wrzucić na sporą ilość tłuszczu (jak kto lubi , olej margaryna, smalec) przykryć pokrywką i dusić do miękkości.
Ciasto po wyrośnięciu przekładamy na stolnicę, przerabiamy powtórnie i wałkujemy na grubość ok. 8mm,Potem wykrawamy krążki (wielkość upodobana przez wykonawce- :D ),krążki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,pośrodku wygniatamy spory dołek, smarujemy rozbełtanym jajem i posypujemy makiem. W dołek nakładamy duszonej cebuli, i odkładamy do wyrośnięcia.Po wyrośnięciu do piekarnika nagrzanego do 180st, pieczemy do zrumienienia.
Spróbujcie, pyszna przekąska.
nowe zdjęcia 063.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Odpowiedz

Wróć do „Pozostałe wypieki”