Boczki wędzone peklowane na sucho
- Grzegorz Z.
- Posty: 289
- Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
- Lokalizacja: Namysłów
Boczki wędzone peklowane na sucho
Produkty:
boczek
mieszanka do peklowania na sucho (viewtopic.php?f=109&t=27).
Boczek kroimy według uznania. Stosujemy 20g mieszanki na 1 kg boczku. Dokładnie nacieramy z każdej strony. Wkładamy do szklanego naczynia na 4-5 dni. Co dzień obracamy. Po tym czasie wyciągamy do "ociekania" przed wędzeniem na 4-5 h. Osuszamy w wędzarni w temperaturze 40-45 stopni, aż mięso będzie suche. Wędzimy do uzyskania koloru. U mnie 3-4 h. Później podpiekamy do 68 stopni w środku boczku.
boczek
mieszanka do peklowania na sucho (viewtopic.php?f=109&t=27).
Boczek kroimy według uznania. Stosujemy 20g mieszanki na 1 kg boczku. Dokładnie nacieramy z każdej strony. Wkładamy do szklanego naczynia na 4-5 dni. Co dzień obracamy. Po tym czasie wyciągamy do "ociekania" przed wędzeniem na 4-5 h. Osuszamy w wędzarni w temperaturze 40-45 stopni, aż mięso będzie suche. Wędzimy do uzyskania koloru. U mnie 3-4 h. Później podpiekamy do 68 stopni w środku boczku.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- ArkoGdynia
- Posty: 510
- Rejestracja: 08 lis 2016, 14:42
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Boczki wędzone peklowane na sucho
Wyglądają Grzegorzu zacnie.... będę musiał w końcu spróbować peklowania elementów na sucho... ale podobno jak się "raz spróbuje" to już do mokrego peklowania się nie chce wrócić
Z Dymnym pozdrowieniem...
Z Dymnym pozdrowieniem...
Niech Dym będzie z Tobą.....
- Grzegorz Z.
- Posty: 289
- Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
- Lokalizacja: Namysłów
Re: Boczki wędzone peklowane na sucho
Zdecydowanie nie wraca się do mokrego. Boczki na 100%. Ale teraz praktycznie wszystko na sucho robię.
- ArkoGdynia
- Posty: 510
- Rejestracja: 08 lis 2016, 14:42
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Boczki wędzone peklowane na sucho
Ale jakoś nie mam jeszcze "przekonania" dla suchego peklowania... co innego do dojrzewania, ale jakoś bardziej ufam mokremu peklowaniu i przenikaniu składników zalewy peklującej do mięsa niż przy suchym nacieraniu... ale Ty czytałem że stosujesz technikę kombinowaną i to w próżni.... będę musiał pokombinować ale najpierw zrobię swoje pomieszczenie masarskie a później będę "się bawił" ... ale na 100% spróbuję!
Niech Dym będzie z Tobą.....
- Major07
- Posty: 5
- Rejestracja: 14 gru 2016, 18:20
Re: Boczki wędzone peklowane na sucho
Dziś po raz pierwszy zapeklowałem 2 boczki na sucho,zobaczymy co z tego wyjdzie
- Roger
- Posty: 201
- Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
- Lokalizacja: W-wa & Lubuskie
Re: Boczki wędzone peklowane na sucho
Jak co ?
Boczki peklowane na sucho.
Wędzone na zimno, dojrzewające albo parzone co tam sobie wymyślisz
Tapniete z GT-I9500
Boczki peklowane na sucho.
Wędzone na zimno, dojrzewające albo parzone co tam sobie wymyślisz
Tapniete z GT-I9500
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
- Krzysiek
- Posty: 51
- Rejestracja: 07 kwie 2017, 7:32
Re: Boczki wędzone peklowane na sucho
ale podobno jak się "raz spróbuje" to już do mokrego peklowania się nie chce wrócić
Wczoraj pierwszy raz robiłem boczki na sucho. I macie rację, do mokrego już nie wracam Wyszły idealne
Następnym razem spróbuje też jakąś wędzonkę. Ale jak przyrządzić taką 2 kg szynkę ?
- kociołek
- Posty: 38
- Rejestracja: 05 maja 2017, 14:33
Re: Boczki wędzone peklowane na sucho
Piękne boczki. Muszę i ja peklować na sucho.
- Krzysiek
- Posty: 51
- Rejestracja: 07 kwie 2017, 7:32
Re: Boczki wędzone peklowane na sucho
Czy słoninę mogę potraktować mieszanką i przyrządzić jak boczek ?
- Kamil_1
- Posty: 117
- Rejestracja: 09 lis 2016, 19:03
Re: Boczki wędzone peklowane na sucho
Krzysiek pisze:Czy słoninę mogę potraktować mieszanką i przyrządzić jak boczek ?
Słoninę solimy... nie peklujemy