Terrina drobiowa
Masa podstawowa
0,4 kg Pierś z kurczaka
0,4 l - gęstej śmietana 30 % tylko nie UHT
Sól, pieprz.
Dodatki do mas :
100 g sera topionego ostrego
3 - 4 suszone pomidory
1 łyżka keczupu Kotlin
Sól, pieprz biały.
Wykonanie:
Surową pierś mielimy przez maszynkę i wkładamy do miski dolewamy śmietany, schładzamy mocno i miksujemy blenderem na gładką masę.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Masę wkładamy do lodówki na ok 1 h
Po wyjęciu dzielimy na 3 części
Najpierw dzielimy na pół masę, następnie jedną połowę na 3/4
Wszystkie masy rozkładamy do 3 misek.
Pierwszą największą pozostawiamy bez zmian.
Do drugiej średniej dodajemy zmiksowane suszone pomidory i łyżkę keczupu najlepiej Kotlin.
Do trzeciej dodajemy serek topiony ostry.
Wszystkie składniki w poszczególnych masach powinny być dobrze wymieszane.
Na folie spożywczą wykładamy najpierw masę 1 i rozsmarowujemy na kształt prostokątu, następnie druga ale ok 3 cm od brzegu na obu długich bokach i ostatnią na górę też tak aby było wolne miejsce po kilka cm na długich bokach.
Następnie zwijamy masę składając długie boki do środka. zawijamy tak jak baton skręcamy końce, zawijamy jeszcze raz w folie, następnie wkładamy do rękawa do pieczenia i do piekarnika nagrzanego do 150 C na ok 40 - 50 min.
Można też gotować w wodzie lub na parze.
Po wyjeciu studzimy i wkłądamy do lodówki na kilka godzin. Następnie kroimy na plasterki.
Smaki warstw można zmieniać w/g upodobania. Może to być szpinak, czosnek czy ulubione zioła.
Zamiast kurczaka można użyć ryby lub szynki. A masę największą możemy zabarwić np. kurkumą.
Terrina drobiowa.
- lesniak
- Posty: 153
- Rejestracja: 22 lis 2016, 22:07
Terrina drobiowa.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Moja strona o kuchni regionalnej: https://www.facebook.com/kuchniaznin/?fref=ts
Przejdź do
- Wędzenie z pasją
- ↳ Podstawy, czyli od czego zacząć
- ↳ Peklowanie podstawy
- ↳ Pasteryzacja podstawy
- ↳ Nasza mała masarnia
- ↳ Wędzenie podstawy
- ↳ Wędzarnie i sprzęt
- ↳ Budowanie wędzarni
- ↳ Sprzęt
- ↳ Kiełbasy i wędzonki
- ↳ Szynki
- ↳ Boczki
- ↳ Balerony
- ↳ Polędwice
- ↳ Kiełbasy cienkie
- ↳ Kiełbasy grube
- ↳ Inne
- ↳ Domowe konserwy i wyroby z szynkowaru
- ↳ Słoikowe
- ↳ Z szynkowara i praski
- ↳ W osłonkach barierowych
- ↳ Pozostałe wyroby parzone
- ↳ Konserwy
- ↳ Wędliny dojrzewające
- ↳ Wyroby podrobowe
- ↳ Kaszanka
- ↳ Salceson
- ↳ Pasztetowa (wątrobianka, leberka)
- ↳ Inne podrobowe...
- ↳ Drób
- ↳ Wędliny drobiowe
- ↳ Inne wyroby
- ↳ Ryby
- ↳ Wędzenie ryb
- ↳ Przetwory rybne
- ↳ Pozostałe wyroby
- ↳ Dziczyzna
- ↳ Zbiór róznych przepisów
- ↳ Biblioteka z pasją
- ↳ Wędliniarstwo
- ↳ Mleczarstwo
- ↳ Przetwórstwo rybne
- ↳ Gastronomia
- ↳ Piekarstwo i cukiernictwo
- ↳ Napoje
- Pozostałe Wyroby
- ↳ W kuchni...
- ↳ Na śniadanie
- ↳ Na obiad
- ↳ Zupy
- ↳ Na kolację
- ↳ Sałatki i surówki
- ↳ Potrawy regionalne
- ↳ Pozostałe potrawy
- ↳ Dodatki do potraw
- ↳ Domowy Fast Food
- ↳ Domowe serowarstwo
- ↳ Sery twarde
- ↳ Sery miękkie
- ↳ Pozostałe wyroby z mleka
- ↳ Domowe trunki
- ↳ Nalewki
- ↳ Wino
- ↳ Piwo
- ↳ Miody pitne
- ↳ Inne
- ↳ Wypieki
- ↳ Chleb
- ↳ Bułki
- ↳ Ciasta i słodkości
- ↳ Pozostałe wypieki
- ↳ Spiżarnia
- ↳ Ogórki, cukina, kabaczki
- ↳ Jabłka, gruszki
- ↳ Dżemy, soki...
- ↳ Grzyby i owoce leśne
- ↳ Pozostałe... (buraczki, dynie, pomidory)
- ↳ Przetwory z CHILLI
- ↳ Potrawy z kociołków, wolnowarów itp.
- ↳ Grill
- ↳ Galeria Naszych wyrobów
- ↳ Nasze Dziedzictwo Kulinarne
- ↳ Kuchnia Pałucka
- ↳ Kuchnia historyczna
- O wszystkim
- ↳ Luźne rozmowy
- ↳ Hyde-Park
- ↳ Pomoc i sprawy techniczne
- ↳ Życzenia i wszystkie inne...
- ↳ Na wesoło ;)
- ↳ Nasze ogrody, działki
- ↳ Konkursy
- ↳ Świąteczny 2016 :)
- ↳ Giełda