Wg."Wielkiej Księgi Nalewek" 2 gałązki świeżej mięty pieprzowej lub 8 kropli olejku miętowego zalać 1 litrem 45 % wódki. Dobrze zamknąć. Postawić w ciemnym miejscu na dwa tygodnie. Po tym czasie dodać sok wyciśnięty z 1/2 cytryny. Rozlać do ciemnych (bo inaczej zbrązowieje) butelek, filtrując przez bibułę filtracyjną. Dobrze zakorkować. Odstawić na dwa tygodnie.
Andym pisze:Witajcie, kto z szacownego grona zawodowców podzieliłby się wiedzą na temat nalewki miętowej ? Receptura, krok po kroku.. Pozdrawiam
Andrzejku .. robiłam dwa razy nalewkę miętową i mimo tego, że stała w ciemnym miejscu, w szafce kuchennej to na początku miała piękny zielony kolor, a później niestety wygląd przypominał bardziej krople żołądkowe. Odpuściłam sobie ..
To jak wg Piotrusiato na 1l. DAJ OSIEM DZIESIEĆ gałązek O zielonym kolorze zapomnij ... to się nie uda .... handlowo robią nalew na lisciach potem dają barwnik
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
Robert 601 353 601 ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
Wszystkie zioła do których należy również mięta zalewamy alkoholem 70%.
Składniki:
dwa spore pęczki mięty pieprzowej 07.l alkoholu 70%
Wykonanie:
1 - Miętę rwiemy w drobne kawałki. 2 - Wkładamy do ciemnej, najlepiej do zielonej butelki. 3 - Zalewamy alkoholem i odstawiamy w ciemne miejsce na okres 14 dni. 4 - Codziennie potrząsamy, mieszamy butelką. 5 - Po upływie 14 dni, oddzielamy alkohol od mięty. 6 - Wlewamy nalewkę do drugiej, ciemnej butelki i przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu.
Działanie:
Nalewka miętowa działa na bóle żołądka. Używana jest przy dolegliwościach żołądkowych takich jak, niestrawność i wzdęcia.
Dawkowanie:
W razie dolegliwości żołądkowych wypijamy 25 gram nalewki, przy większym bólu 50 gram.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.