Tuszonka wieprzowa według Czarka i Marioli.

Odpowiedz
Awatar użytkownika
kociołek
Posty: 38
Rejestracja: 05 maja 2017, 14:33

Tuszonka wieprzowa według Czarka i Marioli.

Post autor: kociołek »

Tuszonka wieprzowa według Czarka i Marioli.

Jest to konserwa zrobiona z pokrojonej w większą kostkę łopatki wieprzowej, natartej solą z pieprzem czarnym z dodatkiem czosnku i liścia laurowego. Bardzo smaczna jest do chleba jak i gorąca podana z kaszą i kiszonym ogórkiem. Tuszonki możemy robić z różnych mięs, wołowego, baraniny, cielęciny.

https://smakimariolki.blogspot.com/2017 ... rioli.html

Surowiec na 7 słoiczków 350 ml - 279 gram mięsa w każdym słoiczku:

łopatka wieprzowa 1,9 kg
sól himalajska 16 g/kg może być sól warzona 12 g/kg
pieprz czarny młotkowany 70 ziaren
liść laurowy 7 szt
czosnek pokrojony ząbek na 1 słoiczek
żelatyna po pół łyżeczki na słoiczek

Wykonanie:
Opłukane, osuszone papierowymi ręczniczkami mięso kroimy w kostkę 3 cm x 3 cm. Pieprz i sól młotkujemy w moździerzu. Ja użyłam gruboziarnistej soli himalajskiej, można zamiast jej użyć soli warzonej. Czosnek kroimy w plasterki. Pokrojone w kawałki mięso umieszczamy w misce, dodajemy sól, pieprz i czosnek. Mieszamy dokładnie tak żeby wszystkie składniki były dobrze połączone. Tak wymieszane mięso przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie ponownie mieszamy. Ja po wyjęciu z lodówki starałam się pooddzielać czosnek z mięsa. Przygotowałam wyparzone, suche słoiczki 350 ml i do każdego na dno wkładamy 1 liść laurowy (1 duży lub 2 małe), równo dzielimy plasterki czosnku, tak żeby w każdym słoiczku było tyle samo plasterków. Dodajemy po pół łyżeczki żelatyny. Napychamy ścisło mięso w każdym słoiczku, wlewamy po 4-5 łyżek przegotowanej wody, tak żeby mięso było przykryte wodą. Zostawiamy około 2 cm przestrzeni w każdym słoiczku od góry słoiczka. Słoiczki zakręcamy i wstawiamy do garnka z wodą o temperaturze 40 stopni Celsjusza, z położoną na dno ściereczką. Po włożeniu słoiczków podnosimy temperaturę do 100 stopni Celsjusza i gotujemy 10 minut, po tym czasie obniżamy temperaturę do 80 stopni i gotujemy 2 godziny. Po tym czasie kończymy gotowanie, a słoiki wyjmujemy dopiero po ostudzeniu się wody w garnku. Musimy pilnować poziomu wody w garnku podczas gotowania, poziom nie może być niższy poziomu mięsa w słoiczku a także większy od dolnej części dekielka słoiczka. Słoiczki studzimy w temperaturze pokojowej, po 24 godzinach powtarzamy pasteryzację, czas i temperatura ta sama. Tuszonkę ostudzoną wstawiamy na minimum 7 dni do lodówki, po tym czasie możemy konsumować. Przez okres minimum 7 dni tuszonka nabierze lepszego smaku. Pyszna jest do kanapek, a także podgrzana z kaszą i ogórkiem kiszonym.

Uwaga !!!

Tuszonka powinna być długo gotowana, gdyż najlepsza jest taka jak ją widelcem się da rozdrobnić i posmarować nią kromkę swojego wypieku :) chleba :)
Dlatego gotowanie powtarzamy po 24 godzinach ponownie, także dla zabicia drobnoustrojów. Soli himalajskiej dajemy więcej gdyż jest ona mniej słona od soli warzonej.

Smacznego :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
tier
Posty: 769
Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
Lokalizacja: Mońki

Re: Tuszonka wieprzowa według Czarka i Marioli.

Post autor: tier »

Wygląda dobrze, proponuje zrobić taką konserwę w szybkowarze jest zdecydowanie szybciej, z 2 godz. czas skracamy do 50-60 min. Konserwa jest trwalsza nie trzeba czekać 7 dni, można zajadać już następnego dnia. :D
Awatar użytkownika
kociołek
Posty: 38
Rejestracja: 05 maja 2017, 14:33

Re: Tuszonka wieprzowa według Czarka i Marioli.

Post autor: kociołek »

Właśnie przeglądałem szybkowary, zastanawiam się jakiej pojemności kupić szybkowar, żeby można było 10 słoiczków 350 ml włożyć.
Awatar użytkownika
Maad
Posty: 1155
Rejestracja: 07 lis 2016, 19:14

Re: Tuszonka wieprzowa według Czarka i Marioli.

Post autor: Maad »

Pojemność to oczywiście ważny parametr, ale nie można zapominać o maksymalnej osiąganej temperaturze.
Jeżeli chcemy robić domowe konserwy, to szybkowar powinien dawać 121 stopni.

Kopalnią wiedzy na temat domowej sterylizacji jest strona amerykańskiego ministerstwa rolnictwa:
http://nchfp.uga.edu/publications/publi ... _usda.html
Materiał podzielony na rozdziały, w postaci plików pdf.
Zaletą jest:

- darmowość ;)
- możliwości zaznaczenia tekstu i wrzucenia do translatora, np. https://translate.google.pl - uzyskane tłumaczenie jest toporne, ale można z grubsza zorientować się o co chodzi ;)

pozdrowienia dla Korei :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
pozdrawiam
Maad
.... a poza tym sądzę, że Unia Europejska musi być zniszczona

Zapraszam na bigbit.waw.pl
Awatar użytkownika
kociołek
Posty: 38
Rejestracja: 05 maja 2017, 14:33

Re: Tuszonka wieprzowa według Czarka i Marioli.

Post autor: kociołek »

Dziękuję ;)
Odpowiedz

Wróć do „Słoikowe”