Tuszonka wieprzowo-wołowa z nutą dymu

Odpowiedz
Awatar użytkownika
Jacekw21
Posty: 41
Rejestracja: 22 lis 2016, 21:46

Tuszonka wieprzowo-wołowa z nutą dymu

Post autor: Jacekw21 »

SUROWIEC
-1 kg wołowiny 2 klasa
-1 kg boczku ze skórą
-250 g skórek wieprzowych wędzonych

PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-10 g soli morskiej /kg
-5 g peklo soli /kg
-1 g/kg pieprz kolorowy rozdrobniony w moździerzu
-0,5 g/kg kolendra ziarno rozdrobniona w moździerzu
-1 listek laurowy na słoik
-3 g/kg czosnek dobrej jakości zgnieciony w prasce
-słoiki
-szybkowar

WYKONANIE
Skórki wieprzowe wędzone zalewamy małą ilością wody i gotujemy do miękkości. W między czasie zabieramy się za mięso, tniemy w kostkę około 3 cm dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy. Gdy skórki będą już miękkie mielimy je na sitku fi 2,5-3 mm.Następnie gdy wywar z skórek będzie już przestudzony dodajemy zmielone skórki i dokładnie mieszamy. Do mięsa dodajemy skórki z wywarem i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane mięso upychamy do słoiczków,na wierzch dodajemy troszkę wody i sterylizujemy w szybkowarze 70 min. Gdy ciśnienie w szybkowarze spadnie wyjmujemy słoiki i czekamy aż wystygną następnie chowamy do lodówki. Taki wyrób można spożywać na zimno i gorąco.
SMACZNEGO.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Odpowiedz

Wróć do „Słoikowe”