Prowadzimy gospodarstwo rolne koło Wrocławia. Skoncentrowaliśmy się na hodowli krów mlecznej rasy Simental. Mamy ponad 300 krów, własną rzemieślniczą mleczarnię i jeszcze mały nadmiar mleka, którym z chęcią się podzielimy z Serowarami-amatorami. Stado jest oczywiście pod kontrolą weterynaryjną, jak również pod oceną Polskiego Związku Hodowców Bydła Mlecznego. Krowy żyją w zgodzie z naturą – w tym miesiącu otrzymaliśmy na część stada certyfikat ekologiczny na nasze mleko. Pozostała część stada otrzyma certyfikat w przyszłym roku. Niemniej jednak oba stada są żywione przy pomocy tylko naszej trawy, siana oraz ekologicznych zbóż (mamy swój młyn w miejscowości Dobra). Dla bardziej zaawansowanych, ważna informacja – nasze krowy nie dostają do jedzenia kiszonki z kukurydzy. Wielu dorosłych i ich dzieci, po spróbowaniu naszych wyrobów, przekonało się, że wcale nie mają alergii na mleko i produkty mleczne tylko na antybiotyki i dodawaną chemię do mleka przemysłowego.
Poniżej parametry mleka z ostatniego roku, podaję wyniki, które dostajemy od PZHBM
• tłuszcz 3,75-4,15%
• białko 3,38-3,74%
• kazeina 2,60-2,72 %
• liczba komórek somatycznych 39-50 tys/ml
• mocznik 180-210 mg/l
1 września w nowo wyremontowanej koziarni zagości w naszym gospodarstwie stado 180 kóz saaneńskich. Będziemy mogli podzielić się również w niedużych ilościach mlekiem od tych kóz. Kozy są niecertyfikowane pod względem ekologii i będą w okresie przestawiania.
Żywione będą od pierwszego dnia, zgodnie z ekologią naszym sianem i naszym zbożem. Ale certyfikat dostaniem dopiero za 2 lata. Kozy kupiliśmy od doświadczonego hodowcy. Na mleku od tych kóz zrobiliśmy już kilkanaście prób. Wyroby wyszły rewelacyjnie. Mleko jest wspaniałe, bez posmaku, czyste.
Parametry mleka zmierzone przez nas w naszym laboratorium:
• Tłuszcz: 3,23%
• Gęstość 31,48 %
• NSF 8,41%
• Białko 3,08%
• Laktoza 4,64%
Proponowane mleka pochodzą tylko i wyłącznie z naszego gospodarstwa, nie skupujemy mleka od innych gospodarzy. Dlatego jesteśmy pewni jego niesamowitych zalet. Na straży jakości stoją nasi doświadczeni zootechnicy, którzy codziennie przebywają z naszymi zwierzętami.
Cena - 4,20zł za litr mleka krowiego
- 5,50zł za litr mleka koziego
Warunki odbioru
• mleko nalewamy w zwrotne wiaderka 20 litrowe – to jest minimalna ilość (mniejsze ilości, zapraszam do sklepu internetowego na www.manufakturadobra.pl lub do sklepu stacjonarnego)
• kaucja za wiaderko – 13zł, oddawane wiaderko musi być nie uszkodzone i czyste. Oczywiście my i tak je wyparzymy.
• Temperatura mleka odbieranego – 4 st Celsjusza
• Miejsce odbioru – Wrocław Plac Grunwaldzki 59 (sklepik przy naszej restauracji Przefarma)
• Zamówienia proszę składać z minimum 4 dniowym wyprzedzeniem (pierwszy raz proszę o telefon, następnym dostaniecie Państwo swój login do sklepu na www.manufakturadobra.pl i tam będziecie mogli składać kolejne zamówienia).
W związku z faktem iż dostajemy dużo zapytań w temacie opakowań szklanych, a sami zakupiliśmy butelki i słoiki w ilościach tirowych, jesteśmy w stanie Państwa również w tym zakresie wesprzeć. Zdjęcia w załączeniu
• Butelka 1litrowa – 1,5zł
• Butelka 250ml – 0,7zł
• Słoik 190ml – 0,7zł
• Zakrętka na butelkę 1 litr – 0,2zł
• Zakrętka na butelkę 250ml – 0,2zł
• Zakrętka na słoik 190ml – 0,25zł
Telefon: 538 815 214
Mleko krowie wyjątkowej rasy Simental WROCŁAW, STRZELIN
- Manufaktura Dobra
- Posty: 3
- Rejestracja: 31 sie 2020, 7:23
Mleko krowie wyjątkowej rasy Simental WROCŁAW, STRZELIN
Post autor: Manufaktura Dobra »
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Przejdź do
- Wędzenie z pasją
- ↳ Podstawy, czyli od czego zacząć
- ↳ Peklowanie podstawy
- ↳ Pasteryzacja podstawy
- ↳ Nasza mała masarnia
- ↳ Wędzenie podstawy
- ↳ Wędzarnie i sprzęt
- ↳ Budowanie wędzarni
- ↳ Sprzęt
- ↳ Kiełbasy i wędzonki
- ↳ Szynki
- ↳ Boczki
- ↳ Balerony
- ↳ Polędwice
- ↳ Kiełbasy cienkie
- ↳ Kiełbasy grube
- ↳ Inne
- ↳ Domowe konserwy i wyroby z szynkowaru
- ↳ Słoikowe
- ↳ Z szynkowara i praski
- ↳ W osłonkach barierowych
- ↳ Pozostałe wyroby parzone
- ↳ Konserwy
- ↳ Wędliny dojrzewające
- ↳ Wyroby podrobowe
- ↳ Kaszanka
- ↳ Salceson
- ↳ Pasztetowa (wątrobianka, leberka)
- ↳ Inne podrobowe...
- ↳ Drób
- ↳ Wędliny drobiowe
- ↳ Inne wyroby
- ↳ Ryby
- ↳ Wędzenie ryb
- ↳ Przetwory rybne
- ↳ Pozostałe wyroby
- ↳ Dziczyzna
- ↳ Zbiór róznych przepisów
- ↳ Biblioteka z pasją
- ↳ Wędliniarstwo
- ↳ Mleczarstwo
- ↳ Przetwórstwo rybne
- ↳ Gastronomia
- ↳ Piekarstwo i cukiernictwo
- ↳ Napoje
- Pozostałe Wyroby
- ↳ W kuchni...
- ↳ Na śniadanie
- ↳ Na obiad
- ↳ Zupy
- ↳ Na kolację
- ↳ Sałatki i surówki
- ↳ Potrawy regionalne
- ↳ Pozostałe potrawy
- ↳ Dodatki do potraw
- ↳ Domowy Fast Food
- ↳ Domowe serowarstwo
- ↳ Sery twarde
- ↳ Sery miękkie
- ↳ Pozostałe wyroby z mleka
- ↳ Domowe trunki
- ↳ Nalewki
- ↳ Wino
- ↳ Piwo
- ↳ Miody pitne
- ↳ Inne
- ↳ Wypieki
- ↳ Chleb
- ↳ Bułki
- ↳ Ciasta i słodkości
- ↳ Pozostałe wypieki
- ↳ Spiżarnia
- ↳ Ogórki, cukina, kabaczki
- ↳ Jabłka, gruszki
- ↳ Dżemy, soki...
- ↳ Grzyby i owoce leśne
- ↳ Pozostałe... (buraczki, dynie, pomidory)
- ↳ Przetwory z CHILLI
- ↳ Potrawy z kociołków, wolnowarów itp.
- ↳ Grill
- ↳ Galeria Naszych wyrobów
- ↳ Nasze Dziedzictwo Kulinarne
- ↳ Kuchnia Pałucka
- ↳ Kuchnia historyczna
- O wszystkim
- ↳ Luźne rozmowy
- ↳ Hyde-Park
- ↳ Pomoc i sprawy techniczne
- ↳ Życzenia i wszystkie inne...
- ↳ Na wesoło ;)
- ↳ Nasze ogrody, działki
- ↳ Konkursy
- ↳ Świąteczny 2016 :)
- ↳ Giełda