Poniżej przepis na genialne gruszki i jabłka w przepysznym korzennym syropie. Gdy pierwszy raz robiłam w tamtym roku miał to być dżem, jednak Rodzinka zadecydowała, że w takiej wersji ma zostać . Gorąco polecam
Gruszki i jabłka w korzennym syropie
Składniki:
4 kg gruszki klapsy
2 kg soczystych jabłek
sok z jednej cytryny
2 laski wanilii
10 ziarenek kardamonu
0,7 kg cukru
1/2 szklanki wody.
Owoce obrałam, usunęłam gniazda nasienne, pokroiłam na małe kawałki. W trakcie krojenia podlewałam kawałki owoców sokiem z cytryny. Włożyłam do garnka owoce, dołożyłam ziarenka z obydwu lasek wanilii, laski wanilii (do wyjęcia pod koniec gotowania) oraz wyjęte ziarenka kardamonu. Podlałam owoce wodą i dusiłam pod przykryciem co jaki czas mieszając około godziny. Dodałam cukier i dalej dusiłam. No i tak moi drodzy . Miał być dżem. Niestety rodzinka w trakcie gotowania wyżarła z połowę i zadecydowała, że owocki mają zostać takie w syropie i że mam dalej nie redukować. Genialnie smakowały nam wszystkim dodane do naturalnego jogurtu
SMACZNEGO!!!
Post został zgłoszony do moderacji. Moderacja zgadza się z opinią zgłaszającego, że takie gruszki to można kupić w każdym sklepie z gruszkami, a szczególnie w Biedronce.
Użytkownik Ela K. dostaje ostrzeżenie. Ostrzeżenie może zostać anulowane po wysłaniu próbki wyrobu na adresy domowe moderatorów. Wymagana objętość próbki - nie mniej niż 400ml.
Gruszki
- Gonzo
- Posty: 683
- Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
Re: Gruszki
A po godzinie duszenia to jeszcze coś zostanie w kawałkach ?
- Ela K.
- Posty: 347
- Rejestracja: 06 lis 2016, 16:37
- Lokalizacja: Ostróda
Re: Gruszki
zostanie
[align=center]"Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu" Antoine de Saint-Exupéry – Mały Książę[/align]
- Anuś
- Posty: 144
- Rejestracja: 06 lis 2016, 18:20
- Lokalizacja: okolice Łodzi
Re: Gruszki
Gruszki w zalewie szafranowej
Składniki:
Gruszki 10 sztuk
40 dag cukru
1 g szafranu
1,5 litra wody
Wykonanie :
Gruszki obrać ze skórki zostawiając jej odrobinę przy samym ogonku. Zagotować wodę z cukrem, dodać szafran i dokładnie wymieszać. Do zalewy włożyć owoce i co pewien czas obracać je aby wszystkie zmieniły kolor na żółty, trwa około 30 minut. Zalewa nie może się intensywnie gotować razem z gruszkami.
Po przestudzeniu przełożyć do słoików, zalać zalewą, w której gruszki się gotowały i pasteryzować około 12-15 minut.
Składniki:
Gruszki 10 sztuk
40 dag cukru
1 g szafranu
1,5 litra wody
Wykonanie :
Gruszki obrać ze skórki zostawiając jej odrobinę przy samym ogonku. Zagotować wodę z cukrem, dodać szafran i dokładnie wymieszać. Do zalewy włożyć owoce i co pewien czas obracać je aby wszystkie zmieniły kolor na żółty, trwa około 30 minut. Zalewa nie może się intensywnie gotować razem z gruszkami.
Po przestudzeniu przełożyć do słoików, zalać zalewą, w której gruszki się gotowały i pasteryzować około 12-15 minut.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- tier
- Posty: 768
- Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
- Lokalizacja: Mońki
Re: Gruszki
Gruszki marynowane z chilli.
Obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki, do słoika dodajemy 1-2 ostre papryczki, 3 goździki, kawałek kory cynamonowej i zalewamy gorącaą zalewą:
1l wody
100ml ocet
10g sól
150g cukier
Pasteryzacja 10 min.
Obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki, do słoika dodajemy 1-2 ostre papryczki, 3 goździki, kawałek kory cynamonowej i zalewamy gorącaą zalewą:
1l wody
100ml ocet
10g sól
150g cukier
Pasteryzacja 10 min.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.