Słonina - salo, przepis wg. tiera
- tier
- Posty: 768
- Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
- Lokalizacja: Mońki
Słonina - salo, przepis wg. tiera
Prawdziwy przysmak dla koneserów, tzw. "białe mięso" grubą słoninę dzielimy na mniejsze kawałki.
Nacinamy wzdłuż, środek dobrze nacieramy solą, pieprzem i upychamy plasterki czosnku (najlepiej polski, chiński potrafi zepsuć się) całość jeszcze raz dobrze nacieramy solą i pakujemy próżniowo. Zostawiamy na 2 dni w ciepłym miejscu.
Gdy słonina puści sok przenosimy do lodówki na 2-3 tyg i gotowe. Możemy delikatnie podwędzić na złoty kolor.
Nacinamy wzdłuż, środek dobrze nacieramy solą, pieprzem i upychamy plasterki czosnku (najlepiej polski, chiński potrafi zepsuć się) całość jeszcze raz dobrze nacieramy solą i pakujemy próżniowo. Zostawiamy na 2 dni w ciepłym miejscu.
Gdy słonina puści sok przenosimy do lodówki na 2-3 tyg i gotowe. Możemy delikatnie podwędzić na złoty kolor.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Grzegorz Z.
- Posty: 289
- Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
- Lokalizacja: Namysłów
- tier
- Posty: 768
- Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
- Lokalizacja: Mońki
Re: Słonina - salo, przepis wg. tiera
Podobnie zrobione, natarte solą leżało ok 1,5 miesiąca w lodówce następnie kilka razy podwędziłem, rozpływa się w ustach...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Ela K.
- Posty: 347
- Rejestracja: 06 lis 2016, 16:37
- Lokalizacja: Ostróda
Re: Słonina - salo, przepis wg. tiera
Dam Ci adres , co ?
[align=center]"Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu" Antoine de Saint-Exupéry – Mały Książę[/align]
- tier
- Posty: 768
- Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
- Lokalizacja: Mońki
Re: Słonina - salo, przepis wg. tiera
Chyba znam Chrząszczyżewoszyce, powiat Łękołody?
- Ela K.
- Posty: 347
- Rejestracja: 06 lis 2016, 16:37
- Lokalizacja: Ostróda
Re: Słonina - salo, przepis wg. tiera
Ale za wojnę nie ja odpowiadam
[align=center]"Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu" Antoine de Saint-Exupéry – Mały Książę[/align]
- Kamil_1
- Posty: 117
- Rejestracja: 09 lis 2016, 19:03
Re: Słonina - salo, przepis wg. tiera
tier pisze:Chyba znam Chrząszczyżewoszyce, powiat Łękołody?
... a do mnie ćwiartki trzy przez cztery Puszczaj Pan gołębia...
Piękny widok
- Sla100
- Posty: 556
- Rejestracja: 16 lis 2016, 21:41
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Słonina - salo, przepis wg. tiera
Tieru a w jakiej temperaturze wedziles i ile czasu ????
„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”
Pozdrawiam Sylwester
Pozdrawiam Sylwester
- tier
- Posty: 768
- Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
- Lokalizacja: Mońki
Re: Słonina - salo, przepis wg. tiera
W przedziale 40-50C wędzone 4 razy.