Szynka z kością wędzona
- Gonzo
- Posty: 683
- Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
Szynka z kością wędzona
Szynka z kością wędzona
Surowiec:
A. Szynka z kością i golonką do produkcji wędzonek 4 - 8 kg
B. Przyprawy i materiały pomocnicze:
I. Przyprawy
a) sól kuchenna - 0,4 kg
b) saletra - 0,01 kg
II. Materiały pomocnicze:
Szpagat nr 8.
C. Postać surowca po obróbce:
Szynka z kością.
D. Postać gotowego produktu:
Szynka z kością wędzona o ciężarze 4 - 7 k, od strony golonki zaopatrzona w pętelkę do
zawieszenia długości 10-12 cm.
Warstwa tłuszczu zewnętrznego - do 2 cm.
Skrót instrukcji:
1. Pochodzenie i jakość surowca:
Szynki z kością i golonką zgodnie z artykułem Wieprzowina/ Przygotowanie elementów do
produkcji wędzonek. Szynki o ciężarze 5-8 kg, ochłodzone do temp. 4-6 oC.
2. Peklowanie i ociekanie:
Szynki nastrzykuje się doarteryjnie lub domięśniowo dając 6-7% solanki w stosunku do ciężaru
szynek. Przy nastrzykiwaniu doarteryjnym daje się 1 dodatkowe nastrzyknięcie igłą w mięsień
czterogłowy (myszkę, skrzydło), a przy nastrzykiwaniu domięśniowym –
7-9 nastrzyknięć w mięśnie. Następnie szynki zalewa się solanką. Stężenie solanki nastrzykowo -
zalewowej 16-18 stopni Be. Do zalewania używa się 40% wagowo solanki, w stosunku do wagi
szynki. Skład mieszanki do solanek 100 kg soli i 3-4 kg saletry. Czas peklowania w solance szynek
nastrzkniętych doarteryjnie 8-12 dni, nastrzykniętych domięśniowo 10-14 dni w temperaturze 4-6
oC. należy sprawdzić peklowanie i zapach. Przed wędzeniem szynki rozwiesza się lub rozkłada na
kratach na ok. 24 godz. celem ocieknięcia.
3. Moczenie i suszenie:
Moczy się w zimnej, bieżącej wodzie przez 3 godz., obmywa w ciepłej (30-40 oC), oczyszcza
szczotką i nożem i rozwiesza na 12-24 godz. do ocieknięcia i osuszenia.
4. Wędzenie:
Ciepłym dymem o temp. 30-40 oC. przez 12-24 godz. do jasnobrązowej barwy skóry.
W czasie wędzenia należy przekładać kije w wędzarni.
Po uwędzeniu sprawdza się zapach.
5. Studzenie:
Do temperatury poniżej 18 oC.
Zaczerpnięto z Ostoja Szczecinek
Surowiec:
A. Szynka z kością i golonką do produkcji wędzonek 4 - 8 kg
B. Przyprawy i materiały pomocnicze:
I. Przyprawy
a) sól kuchenna - 0,4 kg
b) saletra - 0,01 kg
II. Materiały pomocnicze:
Szpagat nr 8.
C. Postać surowca po obróbce:
Szynka z kością.
D. Postać gotowego produktu:
Szynka z kością wędzona o ciężarze 4 - 7 k, od strony golonki zaopatrzona w pętelkę do
zawieszenia długości 10-12 cm.
Warstwa tłuszczu zewnętrznego - do 2 cm.
Skrót instrukcji:
1. Pochodzenie i jakość surowca:
Szynki z kością i golonką zgodnie z artykułem Wieprzowina/ Przygotowanie elementów do
produkcji wędzonek. Szynki o ciężarze 5-8 kg, ochłodzone do temp. 4-6 oC.
2. Peklowanie i ociekanie:
Szynki nastrzykuje się doarteryjnie lub domięśniowo dając 6-7% solanki w stosunku do ciężaru
szynek. Przy nastrzykiwaniu doarteryjnym daje się 1 dodatkowe nastrzyknięcie igłą w mięsień
czterogłowy (myszkę, skrzydło), a przy nastrzykiwaniu domięśniowym –
7-9 nastrzyknięć w mięśnie. Następnie szynki zalewa się solanką. Stężenie solanki nastrzykowo -
zalewowej 16-18 stopni Be. Do zalewania używa się 40% wagowo solanki, w stosunku do wagi
szynki. Skład mieszanki do solanek 100 kg soli i 3-4 kg saletry. Czas peklowania w solance szynek
nastrzkniętych doarteryjnie 8-12 dni, nastrzykniętych domięśniowo 10-14 dni w temperaturze 4-6
oC. należy sprawdzić peklowanie i zapach. Przed wędzeniem szynki rozwiesza się lub rozkłada na
kratach na ok. 24 godz. celem ocieknięcia.
3. Moczenie i suszenie:
Moczy się w zimnej, bieżącej wodzie przez 3 godz., obmywa w ciepłej (30-40 oC), oczyszcza
szczotką i nożem i rozwiesza na 12-24 godz. do ocieknięcia i osuszenia.
4. Wędzenie:
Ciepłym dymem o temp. 30-40 oC. przez 12-24 godz. do jasnobrązowej barwy skóry.
W czasie wędzenia należy przekładać kije w wędzarni.
Po uwędzeniu sprawdza się zapach.
5. Studzenie:
Do temperatury poniżej 18 oC.
Zaczerpnięto z Ostoja Szczecinek
- Sla100
- Posty: 556
- Rejestracja: 16 lis 2016, 21:41
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Szynka z kością wędzona
Gonzo w wzwiazku z nadchdzacymi okraglymi urodzinami mojej zonki mam zamiar zrobic taka wlasnie szynke z kopytkiem Mam jednak pytanie czy taka szynka po 12-24 godzinach wedzenia jest jeszcze parzona ???? Czy po schlodzeniu jest gotowa do konsumpcji bez parzenia ????????
Zdjecie znalezione w sieci
Zdjecie znalezione w sieci
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”
Pozdrawiam Sylwester
Pozdrawiam Sylwester
- ArkoGdynia
- Posty: 510
- Rejestracja: 08 lis 2016, 14:42
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Szynka z kością wędzona
Sylwku... moim zdaniem musi być parzona lub podpiekana - żeby wykończyć termicznie produkt końcowy.... samo wędzenie w temperaturze 30-40 stopni nie pozwoli na to aby produkt był gotowy... za niska temperatura...a podpiekać szynkę w wędzarni to podejrzewam że nie źle by się z zewnątrz opaliła...
Niech Dym będzie z Tobą.....
- Sla100
- Posty: 556
- Rejestracja: 16 lis 2016, 21:41
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Szynka z kością wędzona
Arek ale tort urodzinowy by byl co :):):) tylko ladna swieczke znalesc i juz :):):)
A tak na serio to chyba na pewno bedzie w menu co ty na to ??????? Damy rade ????
A tak na serio to chyba na pewno bedzie w menu co ty na to ??????? Damy rade ????
„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”
Pozdrawiam Sylwester
Pozdrawiam Sylwester
- ArkoGdynia
- Posty: 510
- Rejestracja: 08 lis 2016, 14:42
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Szynka z kością wędzona
odpowiem....
trzeba sobie stawiać ambitne cele
tylko z moich pojemników które są dopasowane do lodówki to kopytko może trochę wystawać.... nic zasoli się je z ręki żeby nic się z nią nie działo podczas peklowania
trzeba sobie stawiać ambitne cele
tylko z moich pojemników które są dopasowane do lodówki to kopytko może trochę wystawać.... nic zasoli się je z ręki żeby nic się z nią nie działo podczas peklowania
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Niech Dym będzie z Tobą.....
- Sla100
- Posty: 556
- Rejestracja: 16 lis 2016, 21:41
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Szynka z kością wędzona
Arek wanienka do kompania niemowlat i piwniczka u mnie na dzialce tam mam ok 6 stopni wiec chyba by pasowalo co ?????
„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”
Pozdrawiam Sylwester
Pozdrawiam Sylwester
- ArkoGdynia
- Posty: 510
- Rejestracja: 08 lis 2016, 14:42
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Szynka z kością wędzona
no to musi być stała temperatura 4-6 stopni... i do dzieła
Niech Dym będzie z Tobą.....
- jacekn
- Posty: 48
- Rejestracja: 30 sty 2017, 13:38
Re: Szynka z kością wędzona
[quote="Sla100"] ) czy taka szynka po 12-24 godzinach wedzenia jest jeszcze parzona ???? Czy po schlodzeniu jest gotowa do konsumpcji bez parzenia ????????
Musi być parzona ,a po parzeniu jeszcze raz wędzona przez 2-3 godz.
Musi być parzona ,a po parzeniu jeszcze raz wędzona przez 2-3 godz.
- Gonzo
- Posty: 683
- Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
Re: Szynka z kością wędzona
jacekn pisze:Musi być parzona ,a po parzeniu jeszcze raz wędzona przez 2-3 godz.
Tak jak pisze Jacek, musi być parzona aby temperatura doszła do kości.Wędzona według mnie już nie koniecznie, jak tyle godzin będziesz wędził przed parzeniem.