Poliwka na kwośnych listkach czyli szczawiowa

Odpowiedz
Awatar użytkownika
lesniak
Posty: 153
Rejestracja: 22 lis 2016, 22:07

Poliwka na kwośnych listkach czyli szczawiowa

Post autor: lesniak »

Poliwka na kwośnych listkach czyli szczawiowa
Składniki:
Kości wieprzowe grube , ogony oraz kości od schabu ok 1 kg
1 duża marchew
1 mała selera
1 pietruszka
Kawałek pora
Garść szczawiu
2 jajka
0, 5 litra śmietany 30%
1 - 2- 4 łyżki mąki żytniej
Sól , pieprz
1 litr l wody
1 łyżka masła.
Pieprz, sól
Wykonanie:
Z kości, ogonów i warzyw ugotować wywar, aż do miękkości mięsa, wodę solimy. Jak mięso będzie dawać się obierać, wyjąć i odlać 1 litr wywaru.( Po pobraniu mięsa robimy pyszny galart )
Następnie kroimy drobno szczaw i poddusić na maśle wywar zagotowujemy dodajemy rozrobioną śmietanę z mąką i solimy oraz pieprzymy do smaku. Zagotowujemy ok 10 min, odstawiamy dodajemy szczaw i ugotowane posiekane jajka wszystko mieszamy i gotowe
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Moja strona o kuchni regionalnej: https://www.facebook.com/kuchniaznin/?fref=ts
Awatar użytkownika
Henio
Posty: 56
Rejestracja: 10 lis 2016, 10:55

Re: Poliwka na kwośnych listkach czyli szczawiowa

Post autor: Henio »

Moja szczawiowa to :

Boczek wędzony tradycyjnie -surowy - wskazana też "klawiatura" od schabu wędzona , ziemniaki , śmietana , szczaw najlepiej dziki i jaja i to nie ma być "poliwka" ale zupa treściwa gdzie łychę można postawić na sztorc .
Ps. Uśliniłem się na samą myśl :D
Awatar użytkownika
ryszpak
Posty: 347
Rejestracja: 09 lis 2016, 9:47
Lokalizacja: Kurpie Zielone

Re: Poliwka na kwośnych listkach czyli szczawiowa

Post autor: ryszpak »

Ano, powolutku czas na tą pyszną wiosenną zupę :D
Człap... Człap... Człap....
Awatar użytkownika
Ela K.
Posty: 347
Rejestracja: 06 lis 2016, 16:37
Lokalizacja: Ostróda

Re: Poliwka na kwośnych listkach czyli szczawiowa

Post autor: Ela K. »

Oj tak , to już pora na pyszności:)
[align=center]"Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu" Antoine de Saint-Exupéry – Mały Książę[/align]
Awatar użytkownika
Grzegorz Z.
Posty: 289
Rejestracja: 06 lis 2016, 11:22
Lokalizacja: Namysłów

Re: Poliwka na kwośnych listkach czyli szczawiowa

Post autor: Grzegorz Z. »

Właśnie dziś nakosiłem na działce wór szczawiu :) Będzie się działo :)
Awatar użytkownika
lesniak
Posty: 153
Rejestracja: 22 lis 2016, 22:07

Re: Poliwka na kwośnych listkach czyli szczawiowa

Post autor: lesniak »

Henio pisze:Moja szczawiowa to :

Boczek wędzony tradycyjnie -surowy - wskazana też "klawiatura" od schabu wędzona , ziemniaki , śmietana , szczaw najlepiej dziki i jaja i to nie ma być "poliwka" ale zupa treściwa gdzie łychę można postawić na sztorc .
Ps. Uśliniłem się na samą myśl :D

Henio taką się robi w moim regionie, nigdy nie była robiona żeby łycha stała.
Moja strona o kuchni regionalnej: https://www.facebook.com/kuchniaznin/?fref=ts
Odpowiedz

Wróć do „Kuchnia Pałucka”