Naszło mnie na białą kaszankę więc zrobiłem:
Składniki:
- podgardle 1.3 kg
- boczek 1.0 kg
- golonka 2.2 kg
- skórki 1.2 kg
- kasza jęczmienna 1.3 kg
Przyprawy:
- sól 20g
- pieprz 3g
- majeranek 2g
- pieprz ziołowy 1g
- cebula smażona 30g
- ziele ang. 0.5g
- gałka 0.5g
Przyprawy są podane na kilo
Mięso umyte i parzone prawie do miękkości, zmielone na sitku 4mm. Kaszę zalałem rosołem z parzenia mięsa zagotowałem i wyłączyłem, dochodziła w garnku okryta ręcznikami ok 40 min. Rosołu było ok 2.2l na kilo kaszy.
Połączone składniki nadziałem w jelita 26-30.
Parzenie przez ok 25 min. w 75 stopniach
Przekroju nie zrobiłem, będzie zrobiony jak rozmrożę do zjedzenia !
Kaszanka biała
- Wielos
- Posty: 11
- Rejestracja: 24 lis 2016, 14:20
Kaszanka biała
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Piotruś pan
- Posty: 195
- Rejestracja: 16 lis 2016, 18:02
Re: Kaszanka biała
Grzesio, a próbowałeś kiedyś podwędzić swoją kaszankę?
- Sla100
- Posty: 556
- Rejestracja: 16 lis 2016, 21:41
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Kaszanka biała
Robilismy w zeszlym roku z Arkiem fajna sprawa Ale podobno najlepsza jest biala kaszanka z dodatkiem pomidorow suszonych.
„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”
Pozdrawiam Sylwester
Pozdrawiam Sylwester
- Piotruś pan
- Posty: 195
- Rejestracja: 16 lis 2016, 18:02
Re: Kaszanka biała
Co do pomidorów suszonych to jestem sceptykiem, kiedyś zepsułem sobie nimi ser koryciński, był za kwaśny. Wpierw zrobię kaszankę wg. Wielosia, a potem będę kombinował . Sla to znaczy że robiliście kaszankę białą podwędzaną i Wam smakowała?
- Sla100
- Posty: 556
- Rejestracja: 16 lis 2016, 21:41
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Kaszanka biała
Tak podwedzana byla na zimno to bylo na wiosne na urodziny mojej Zonki
viewtopic.php?f=121&t=668&p=4642&hilit=fryzi#p4642
viewtopic.php?f=121&t=668&p=4642&hilit=fryzi#p4642
„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”
Pozdrawiam Sylwester
Pozdrawiam Sylwester
- ArkoGdynia
- Posty: 510
- Rejestracja: 08 lis 2016, 14:42
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Kaszanka biała
KaszanecKę zawsze podwędzam... czy to klasyczna czy biała... Radziu mnie tego nauczył i rzeczywiście smak jest znacząco lepszy
Niech Dym będzie z Tobą.....
- Gonzo
- Posty: 683
- Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
Re: Kaszanka biała
Białej jeszcze nigdy nie robiłem, jakoś tak mi to nie wygląda na kaszankę A nie ma lepszej kaszanki jak pieczona
- ArkoGdynia
- Posty: 510
- Rejestracja: 08 lis 2016, 14:42
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Kaszanka biała
Wtedy nam wyszła kaszanka "patriotyczna"....
Na prawdę była smaczna i "zaskoczyła" niektórych gości
Na prawdę była smaczna i "zaskoczyła" niektórych gości
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Niech Dym będzie z Tobą.....