PO ugotowaniu prawdziwego rosołu, zostaje nam szponder i mięso z kury, wołowinę odkładamy na bok możemy z niej zrobić np. pyzy a my zajmiemy się kurą:
1,5 kg kartofli,mąki ile wejdzie , 2 jaja, sól, tarta bułka, tłuszcz do smażenia,
Kartofle ugotować i przepuścić przez praskę, gdy wystygną dodać jaja i tyle mąki aby ciasto dało się zagnieść. Mięso z kury obrać z kości i pokroić w kostkę, dodać posiekaną cebulę, posolić i popieprzyć. Ciasto rozwałkować i pociąć na kwadraty, nakładać nadzienie i skleić rożki. Maczać w roztrzepanym jaju, obtoczyć w tartej bułce i smażyć na rumiano. Polać roztopionym masłem - zjadać na gorąco.
Rożki kartoflane z kurą.
- Ela K.
- Posty: 347
- Rejestracja: 06 lis 2016, 16:37
- Lokalizacja: Ostróda
Re: Rożki kartoflane z kurą.
Nigdy nie jadłam takich rożków chyba trzeba będzie spróbować zrobić. Dzięki za inspirację
[align=center]"Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu" Antoine de Saint-Exupéry – Mały Książę[/align]
- Piotruś pan
- Posty: 195
- Rejestracja: 16 lis 2016, 18:02
Re: Rożki kartoflane z kurą.
Zamiast smażyć rzeczone rożki upiekłem je w piekarniku - też dobre, a nawet chyba lepsze, nie nasiąknęły tłuszczem .
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Gonzo
- Posty: 683
- Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
Re: Rożki kartoflane z kurą.
Mięso mielesz i przyprawiasz, czy tylko obierasz z kości, przyprawiasz i w ciasto ?
- Piotruś pan
- Posty: 195
- Rejestracja: 16 lis 2016, 18:02
Re: Rożki kartoflane z kurą.
Ugotowane mięso kury, siekam na drobno i z posiekaną cebulą przesmażam, dodaję przyprawy: sól ,pieprz, złota przyprawa do kurczaka - i w ciasto