UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
selektor
Posty: 1
Rejestracja: 12 lis 2016, 22:20

Borniak UW-70

Post #1 autor: selektor » 15 kwie 2017, 22:49

Witam wszystkich.
Wędzarnia Borniak uw-70 pewnie znana jest wszystkim lub prawie wszystkim.
Mała dość dobrze zrobiona moim zdaniem. Zakupiłem w środę i wędziłem pierwszy raz w życiu.
Całość wędlin do wędzenia przygotowałem w poniedziałek.
Całkiem sporo konkretnej wiedzy dostarczył mi kolega Tier. Dzięki Przemek!!!
Wędliny wyszły całkiem dobre. Kolorek podczas wędzenia ok. Szynki po sparzeniu również super.
Próbowałem jednak kilka schabów i polędwiczek podpiekać i tu coś mi nie wyszło jak należy.
Dlatego chciałbym skonsultować to z kimś z was, kto posiada taką wędzarnie. Czy ma jakiś pomysł co robię nie tak.
Podpiekanie wykonywałem tak, że termostat ustawiłem na 90 stopni jak się potem okazało wg wskazań termometru musiałem troszkę podkręcić termostat aby było 90 w środku i podpiekałem wędliny jednak nie zajęło mi to 2godzin tylko więcej dużo więcej zanim temperatura w środku doszła do 67 stopni.
Problem w tym, że wędliny wyszły dość mocno przydymione/przypalone z zewnątrz. Nie są złe ale widziałem dużo lepsze wykonania. Stanowczo trwało to za długo. Może termometr, który otrzymałem w zestawie jest trefny ale podczas parzenia pomiar temp wody i wędliny odbywał się na równi z termometrem na podczerwień i temperatury były zbliżone. Dodam jeszcze, że podpiekałem w taki sposób ze usunąłem z generatora zrębki i był włączony generator aby można było to 90 stopni utrzymać bo sama grzałka z termostatem nie dawała rady. Doradźcie coś proszę bo jako początkujący pewnie coś nie tak robię
Będę wdzięczny za porady.
Awatar użytkownika
Krzysiek
Posty: 49
Rejestracja: 07 kwie 2017, 7:32

Re: Borniak UW-70

Post #2 autor: Krzysiek » 16 kwie 2017, 8:12

Przede wszystkim nie podpiekam wędlin w wędzarni. Zawsze parzę i dzięki temu wędliny są bardziej kruche i się nie ciągną.
Podpiekane boczki to jeszcze zrozumiem ale szynki i schaby są grube więc ich czas musi być znacznie dłuższy.
Podpiekałem kiełbasy i żeby uzyskać temp. 70 stopni w środku piekłem dobre 20 - 25 min ale w temperaturze 100 - 120 stopni.
A popatrz gdzie kiełbasa a gdzie szynka i schab ? Tak długa obróbka w takiej temperaturze musi obić się kolorze wędzonki.

Następnym razem nie kombinuj tylko wędzonki do wody. A będziesz Pan zadowolony :)
Awatar użytkownika
rykocz
Posty: 50
Rejestracja: 09 lis 2016, 20:41
Lokalizacja: Poznań-niedaleko

Re: Borniak UW-70

Post #3 autor: rykocz » 22 kwie 2017, 12:39

Też mam TEGO Borniaka. Na efekty podpiekania w Borniaku ma wpływ utrzymanie wysokiej temperatury, którą trzeba osiągnąć w krótkim czasie.
Nie podpiekam "grubych" mięśni czy kawałków mięsa bo w tym przypadku jest to dość ryzykowne i mało efektywne.
Wydawało by się, że w tak małej objętościowo komorze proces ten powinien być łatwy i szybki ale jest wręcz odwrotnie.
Grubsze kawałki mięsa, zanim osiągną odpowiednią temperaturę wewnątrz, przypieką się zbyt mocno na całej swojej powierzchni i wysuszą. To nie jest porządany efekt bo uzyskujemy zewnętrzną twardą skorupę. Można wydłużyć podpiekanie zmniejszając temperaturę do 72-75*C ale musielibyśmy wtedy co jakiś czas smarować powierzchnię mięsa ociekającym tłuszczem, by jej nie przesuszyć. Jednak ten sposób musiałby trwać kilka do nastu nawet godzin a to już jest bez większego sensu.
Wędliny o cienkim przekroju maksymalnie Krakowskiej oraz boczki, podpiekam w Borniaku. Jednak mój Borniak cały jest ocieplony styrodurem #5cm.
Ocieplenia nie zdejmuję nawet latem, daje mi to "wypracowaną" kontrolę nad procesem podpiekania, pieczenia a także utrzymywania temperatur wędzenia, poszczególnych wyrobów w zależności od zapełnienia komory wsadem.
Po wielu próbach z temperaturami, wypełnieniem komory, otwieraniem i przymykaniem szybra, używaniem wody w miseczce pod DG i różnych zrębków,
polegam tylko na termostacie w Borniaku. :)
U mężczyzn nie ma bałaganu, jest feng shui
Awatar użytkownika
optyk
Posty: 4
Rejestracja: 30 wrz 2018, 18:30

Re: Borniak UW-70

Post #4 autor: optyk » 28 paź 2018, 19:24

W zwązku z tym, iż jest to dość popularny sprzęt, może jakieś "wędzarnicze ABC" dla początkujących?
Za chwilę przyjdzie moja, chcę się zmierzyć z pstrągiem,flądrą(wędzona też jest pyszna), cośtam ze świni... Załużmy, że już mam. Co zrobić,jak przygotować mięsiwa, by nie cytując klasyka-Młynarskiego: co by tu jeszcze spieprzyć Panowie, co by tu jeszcze?
Mam wsparcie szwagra z taką samą wędzarnią,ale chłopa nie mogę zamęczyć....
Dużo różnych tematów na forum, a dla mnie brakuje ABC początkującego. Na pierwsze próby,coś na zachętę, by mnie z domu razem z wędzarnią nie wypisali, pono sroga zima idzie...
Liczę na zrozumienie....
Awatar użytkownika
Sla100
Posty: 479
Rejestracja: 16 lis 2016, 21:41
Lokalizacja: Gdynia

Re: Borniak UW-70

Post #5 autor: Sla100 » 28 paź 2018, 20:31

Czesc Optyk !!! Dobrze ze pytasz po to tu jestesmy :)

Jezeli chodzi o pstraga bo tak to chyba najlepsze na poczatek to
1. Kupic pstraga
2.Wypatroszyc i usunac skszela jak i oczy (czasami potrafi peknac i robi gorzki zaciek)
3. Solanka najlepij 8% na 10h (80g soli zwyklej na 1L wody) mozna tez solanke 10% na 6h zalezy jak pasuje tobie z czasem
4. Wyjac z solanki powiesic i rozchylic brzuszki wykalaczkami najlepiej
5. Powiesic na kijach w przewiewnym miejscu do ociekniecia 30m mniej wiecej
6. Wygrzac dobrze wedzarnie bez dymu dla borniaka oczywiscie.
7.Powiesic pstragi w cieplej wedzarni bez dymu do osuszenia z obiegiem powietrza
8. Kiedy ryby sa suche znaczy w dotyku pergaminowe dajesz temp na 50C i podajesz dym
9. Wedzisz do kolorku ja wiem 2h przynajmniej raz przekladajac kije z przodu na tyl i z prawa na lewo :)
10. W momencie zadowalajacego ciebie koloru podpiekasz w temp 80-90C mniej wiecej 30min lub do momentu jak rybka pusci sok z miejsca w ktorym wbiles hak.
11. Wyjmujesz konsumujesz na cieplo lub nastepnego dnia na zimno.
12. Zbierasz ochy i hachy i jestes The best :)

Powodzenia !!!!!!!!
„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”

Pozdrawiam Sylwester
Awatar użytkownika
optyk
Posty: 4
Rejestracja: 30 wrz 2018, 18:30

Re: Borniak UW-70

Post #6 autor: optyk » 28 paź 2018, 20:41

....i już Cię Kolego lubię :) dam znać jak poszło.
Chcę do tego ustrojstwa dokupić firmową suszarkę. Oby ułatwiło życie.
W ramach rewanżu zawsze wspomogę na PV w pytaniach dotyczących mojej branży.
Awatar użytkownika
Sla100
Posty: 479
Rejestracja: 16 lis 2016, 21:41
Lokalizacja: Gdynia

Re: Borniak UW-70

Post #7 autor: Sla100 » 28 paź 2018, 20:50

Rozumiem Nik z branzy ???
„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”

Pozdrawiam Sylwester
Awatar użytkownika
optyk
Posty: 4
Rejestracja: 30 wrz 2018, 18:30

Re: Borniak UW-70

Post #8 autor: optyk » 28 paź 2018, 21:14

Si. Uważam,by nie podpaść adminowi,sam mocno działam na forum motocyklowym w 3Mieście. To się nazywa OT i za to grozi rozstrzelanie. Ale zawsze pomogę,bo tak mam.
Już mam pomysła,by jak sprzęt dojdzie,bryknąć do rybaków na Oksywie po świeżą flądrę. Patent myślę będzie podobny jak z pstrągiem, od którego trza zacząć. Po tego nie muszę wstawać w środku nocy i jak nie wyjdzie -seppuku nie popełnię :)
Awatar użytkownika
Sla100
Posty: 479
Rejestracja: 16 lis 2016, 21:41
Lokalizacja: Gdynia

Re: Borniak UW-70

Post #9 autor: Sla100 » 28 paź 2018, 21:31

Optyk dawaj na PV !!!! A po pstraga Rumia Szmelta najlepsze sa !!!!!!
„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”

Pozdrawiam Sylwester
Awatar użytkownika
Gonzo
Posty: 590
Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie

Re: Borniak UW-70

Post #10 autor: Gonzo » 06 lis 2018, 20:11

optyk pisze:Si. Uważam,by nie podpaść adminowi


Na razie admini łagodni jak baranki ;) :D

Wróć do „Sprzęt”