UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
tier
Posty: 565
Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
Lokalizacja: Mońki

Chiński olej chilli - wersja Polska

Post #1 autor: tier » 11 gru 2016, 21:00

Jest to bardzo popularny dodatek w chinach do dań, tyle wersji co u nas na bigos :D będziemy potrzebowali:

- papryczki ostre, różne odmiany (ilość x2 jak na zdjęciu)
- 4-5 ząbków anyżu
- kawałek kory cynamonowej
- 3-4 ząbki czosnku, koniecznie nasz Polski :D :lol:
- 4 łyżeczki soli
- kilka orzechów włoskich, ziemnych lub innych
- 3 goździki
- 500 ml oleju

i_DSCN9988.JPG

DSCN0003.JPG


Papryczki drobno blendujemy lub miksujemy na płatki, wrzucamy wszystkie składniki do słoika.

i_DSCN9994.JPG


Olej mocno rozgrzewamy, ja dodatkowo wrzucam czosnek i chwilę trzymam aż zrobi się złoty i tym zalewam składniki.

i_DSCN9997.JPG


Wszystko powinno przez chwilę "bulgotać" po paru dniach wyjmujemy korę i anyż.

i_DSCN0001.JPG
i_DSCN0004.JPG


Olej najlepszy jest po kilku dniach, możemy używać praktycznie do wszystkiego... smak i ostrość podrasuje nam każde danie, nawet zwykłe pyzy smakują inaczej. 8-)

i_DSCN0006.JPG


Smacznego :D :twisted:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Sla100
Posty: 427
Rejestracja: 16 lis 2016, 21:41
Lokalizacja: Gdynia

Re: Chiński olej chilli - wersja Polska

Post #2 autor: Sla100 » 11 gru 2016, 21:52

O prosze a tu nawet mamy orginal takiego oto sosu :D :D :D

IMG_20161211_204143.jpg

IMG_20161211_204325.jpg

IMG_20161211_204333.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”

Pozdrawiam Sylwester
Awatar użytkownika
Anuś
Posty: 146
Rejestracja: 06 lis 2016, 18:20
Lokalizacja: okolice Łodzi

Re: Chiński olej chilli - wersja Polska

Post #3 autor: Anuś » 11 gru 2016, 22:00

Mój robiony dzisiaj .. jeszcze ciepły :D dodałam pistacje, jutro wersja druga, tym razem z ziemnymi. Wszystkie składniki drobno pokrojone. Wersja kolegi Tiera chyba lepsza, bo składniki zmiksowane. :D
P1050268.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
tier
Posty: 565
Rejestracja: 06 lis 2016, 14:55
Lokalizacja: Mońki

Re: Chiński olej chilli - wersja Polska

Post #4 autor: tier » 11 gru 2016, 22:02

Sylwek, No to już wiesz na co czekamy na zlocie :D Anuś :D jest OK.
Awatar użytkownika
Roger
Posty: 198
Rejestracja: 11 lis 2016, 22:53
Lokalizacja: W-wa & Lubuskie

Re: Chiński olej chilli - wersja Polska

Post #5 autor: Roger » 11 gru 2016, 22:04

No powiem Ci Przemek że to jest inspiracja do tej pory macerowałem na zimno i nie wpadłem na zalanie gorącym olejem co w sumie jest logiczne ... "o ja głupia nimfomanka" ... Brawo Ty ;)

Tapniete z GT-I9500
Robert
601 353 601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
Awatar użytkownika
bwie
Posty: 244
Rejestracja: 09 lis 2016, 13:12
Lokalizacja: niedurza wieś

Re: Chiński olej chilli - wersja Polska

Post #6 autor: bwie » 11 gru 2016, 22:53

Przemek, fajna inspiracja, lubię takie rzeczy, przepis dodany do listy ciekawych pomysłów 8-)

Wróć do „Przetwory z CHILLI”