Salceson eksperymentalnie

Odpowiedz
Awatar użytkownika
lesniak
Posty: 153
Rejestracja: 22 lis 2016, 22:07

Salceson eksperymentalnie

Post autor: lesniak »

Salceson miał być inny ale jak to zwykle wychodzi podczas przygotowania coś tam nie wyszło, czegoś zabrakło i zrobiło się inaczej.
Składniki :
1 płuco wieprzowe
0,5 kg skórek wieprzowych
1 stópka wieprzowa
1/2 serc wieprzowego
1 nerka
0,5 kg pachwiny
1/2 wieprzowej głowy bez uszu
Kątnica.
Pieprz czarny
Pieprz ziołowy
Majeranek
Czosnek
Sól
Ziele angielskie
Liść laurowy
Nie podaje ilości przypraw bo robiłem bez wagi trudno mi określić ile czego dodałem.
Wykonanie:
Wszystko ugotować do miękkości, z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, obrać. Nerki, serce, pachwinę i mięsne części głowy pokroić w kostkę. Skórki pokroić w paski. Resztę zemleć na tarczy 2 mm.
Wszystkie składniki włożyć do miski, doprawić do smaku i dobrze wymieszać. Farsz włożyć w kątnice, zawiązać parzyć w temp 80 C ok 2h.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Moja strona o kuchni regionalnej: https://www.facebook.com/kuchniaznin/?fref=ts
Awatar użytkownika
Henio
Posty: 56
Rejestracja: 10 lis 2016, 10:55

Re: Salceson eksperymentalnie

Post autor: Henio »

Nic nie wspomniałeś o krwi , a jest (suszona , czy płynna?)
Skórki ja "traktuję" blenderem - toż to sam "klej".
Płucka to raczej do kaszanki , a jeszcze lepiej zrobić a' la gulasz na pierno - idealny do wódeczki.

Jednak jak to experyment to wszystkie chwyty dozwolone - też tak mam :D
Awatar użytkownika
lesniak
Posty: 153
Rejestracja: 22 lis 2016, 22:07

Re: Salceson eksperymentalnie

Post autor: lesniak »

Tu nie ma ani gama krwi. Płucka na kwaśno też robię.
Moja strona o kuchni regionalnej: https://www.facebook.com/kuchniaznin/?fref=ts
Odpowiedz

Wróć do „Salceson”