UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
Gonzo
Posty: 575
Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie

Domowy serek topiony

Post #1 autor: Gonzo » 29 lis 2016, 15:31

[b]Domowy serek topiony[/b]
serek.jpg

Składniki:
- 0,5kg tłustego twarogu
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- jedno żółtko
- sól do smaku
Dodatki: dowolne zioła, szynka, najlepiej dojrzewająca
Twaróg rozdrabniamy widelcem lub mikserem w garnku w którym będziemy go topić. Posypujemy sodą, mieszamy i odstawiamy w kuchni na 2-3 godziny.
Po tym czasie garnek stawiamy na malutkim ogniu lub w kąpieli wodnej, czyli do drugiego garnka z wodą. Grzejemy na małym ogniu i topimy twaróg, do momentu uzyskania jednolitej masy bez grudek. Masę ciągle mieszamy. Dodajemy żółtko rozrobione w szklance z 1 łyżką wody. Mieszamy.
serek1.jpg

Następnie solimy do smaku i dodajemy ulubione dodatki.Mieszamy i przelewamy do słoiczków lub do osłonek poliamidowych.

Studzimy.
serek2.jpg


SMACZNEGO
udostępniono z:http://wyrobydomowe.blox.pl/tagi_b/323/dla-dzieci.html
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Sla100
Posty: 423
Rejestracja: 16 lis 2016, 21:41
Lokalizacja: Gdynia

Re: Domowy serek topiony

Post #2 autor: Sla100 » 29 lis 2016, 17:58

Gazo to jest smak mojego dziecinstwa moja babcia a potem mama robila takie ale bez zadnych dodatkow. Fajny pomysl na szynke czy kminek np. No i nigdy nie wlewaly do sloiczkow zawsze byl w kamiennej miseczce ,ale sloiczki to super pomysl.

Musze go zrobic jak bede w domu !!!!!!!
„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”

Pozdrawiam Sylwester
Awatar użytkownika
gwizdek
Posty: 419
Rejestracja: 18 lis 2016, 20:00

Re: Domowy serek topiony

Post #3 autor: gwizdek » 29 lis 2016, 20:21

Gonzo, zainspirowałeś mnie tym przepisem, muszę spróbować 8-)

Wróć do „Pozostałe wyroby z mleka”