UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
lesniak
Posty: 153
Rejestracja: 22 lis 2016, 22:07

Pierśnik

Post #1 autor: lesniak » 22 lis 2016, 22:33

Pierśnik pałucki
Powszechnie wyrabianą wędliną z kaczki lub gęsi jest pierśnik.
Składniki:
1 kg piersi z kaczki
100g soli można użyć 50g soli i 50 g peklosoli jeśli mięso nie pochodzi z wiejskiego uboju.
1 łyżka cukru
2 łyżki majeranku - pachnącego
1 ząbek czosnku polskiego
Wykonanie:
Osuszamy ręcznikiem piersi i rozkładamy na desce. Z soli, cukru, przeciśniętego czosnku i majeranku robimy mieszankę, która nacieramy dobrze piersi z obu stron.
Pierś układamy do garnka ( najlepiej glinianego) skóra do dołu na nią kładziemy drugą pierś skóra do góry i przyciskamy talerzykiem.
Tak pozostawiamy na 7 dni, w chłodne miejsce, kilka krotnie przekładamy pierś z góry na dół a z dołu do góry.
Piersi wyjmujemy, przemywamy wodą i zalewamy przegotowaną zimną wodą na 1 dzień.
Następnie wyjmujemy osuszamy ręcznikiem, zaszywamy wiążemy i wieszamy do obsuszenia na 24 h w chłodne miejsce.
Wędzimy ok 4 h drewnem drzew liściastych w ciepłym dymie
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Moja strona o kuchni regionalnej: https://www.facebook.com/kuchniaznin/?fref=ts
Awatar użytkownika
Gonzo
Posty: 590
Rejestracja: 05 lis 2016, 8:48
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie

Re: Pierśnik

Post #2 autor: Gonzo » 23 lis 2016, 12:42

Zawsze się zastanawiam czy przy krojeniu te połówki się nie rozpadają ?

Wróć do „Wędliny drobiowe”