UWAGA
Twój limit przeglądania postów to 5 aby zobaczyć więcej musisz zalogować się.
Awatar użytkownika
bobik78
Posty: 13
Rejestracja: 08 lis 2016, 20:23
Lokalizacja: Brodnica

Kurczak wyluzowany

Post #1 autor: bobik78 » 27 lis 2016, 8:08

Kurczaczek wyluzowany, faszerowany wątróbką drobiową.

1. Kurczak świeży do 2kg.
2. ok. 200gr mięsa drobiowego(mogą być też dwie wytrybowane ćwiartki z kurczaka)
3. ok. 200gr. wątróbki drobiowej
4. ok. 1/2 szklanki kaszki mannej
5. ok. 1/5 szklanki żurawiny
6. 2 jajka
7. łyżka masła
8. olej lub oliwa do wysmarowania kurczaka
9. natka pietruszki
10. sznurek wędliniarski
11. igła i nici
Przyprawy:
- sól, pieprz, papryka słodka
- czosnek, majeranek
- 2 czubate łyżeczki cukru
Kurczaka pozbawiamy wszystkich kości tak aby nie uszkodzić jego skóry. Jak mamy już kurczaka pozbawionego kości to ścinamy część jego piersi i dokładamy do tych 200gr drobiowego mięsa co potem wykorzystamy do farszu. W internecie znajdziemy jak w łatwy sposób wyluzować kurczaka. Wątróbkę drobiową parzymy i odstawiamy do wystygnięcia.
Kurczaka rozkładamy i od wewnątrz smarujemy go masłem i doprawiamy przyprawami tzn. sól, pieprz, papryka słodka, majeranek. Bierzemy igłę i nici i zszywamy kurczaka od strony kupra w kierunku szyi pozostawiając otwór do włożenia farszu.
Odstawiamy tak zszytego kurczaka i zabieramy się za farsz.
Sparzoną wątróbkę kroimy w kostkę 0,5 cm i podobnie robimy z mięsem drobiowym i odzyskanymi piersiami z kurczaka. Wszystko wkładamy do miski dodajemy kaszkę manną, żurawinę, 2 jajka, sól, 2 czubate łyżeczki cukru, ulubione przyprawy i pokrojoną drobno natkę pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok 1godz. do czasu połączenia składników.
Po tym czasie napełniamy kurczaka farszem i zaszywamy dokładnie kurczaka. Pamiętajmy że cały kurczak ma być dokładnie zszyty. Ja szyję na okrętkę całego kurczaka. Pamiętajmy o otworach po odciętych nóżkach i skrzydełkach.
Tak zaszytego kurczaka formujemy aby nabrał ładnego kształtu. Następnie obwiązujemy go sznurkiem wędliniarskim tak jak wiążemy szynki i schaby do wędzenia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wkładamy kurczaka do żaroodpornego naczynia. Smarujemy go niewielką ilością oleju lub oliwy i z wierzchu dobrze solimy i nacieramy majerankiem. Podlewamy niewielką ilością wody i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 90 minut i pieczemy czasami go podlewając wytopionym płynem. Na końcowe 15 minut zdejmujemy pokrywkę z naczynia aby kurczak się zarumienił.
Po tym czasie wystawiamy go z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia. Po wystygnięciu przekładamy do innego naczynia i wstawiamy do lodówki do całkowitego wystygnięcia.
Powstały sos pozostawiam do wykorzystania np. do polania plastrów kurczaka.
Kroimy go na plastry i podajemy wraz z wytopionym sosikiem jak ktoś lubi.
Życzę smacznego.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Wróć do „Inne wyroby”